Nakon 'čitača misli' splitski inženjer lansirao videoigre koje liječe autizam, anksioznost i depresiju

videoigre, koronavirus

Splitski inženjer Marin Maletić koji je predstavio neurofeedback terapiju kojom se vježba mozak s ciljem smanjivanja frekvencije koje nas ometaju u obavljanju zadatka, lansirao je videoigre koje liječe poremećaj pažnje, autizam, anksioznost i depresiju.

Magistar znanosti iz područja elektromotornih pogona, koji je jednu relativno staru metodu liječenja neurofeedback najprije isprobao na sebi, pa na svome djetetu, osnovao tvrtku "Umo neuroscience".

Ima troje djece, od kojih su dvoje starijih blizanci, curica i dečko. Zato što su blizanci, u startu su proglašeni neurorizičnima, što je bio razlog da su ih liječnici nekoliko puta temeljito pregledavali i procjenjivali. Marin je svoju 'problematičnu djecu' naučio kako smišljati videoigrice.

Umo igraonice
Trenutno u Umo igraonicama u Zagrebu i Dubrovniku rade neurofeedback treninge s djecom s poteškoćama povezanim s pažnjom, hiperaktivnošću i impulzivnošću, slabom samoregulacijom, djecom s poremećajem iz spektra autizma, ali sve više i s djecom koja nemaju takvih poteškoća, ali žele poboljšati svoju izvedbu, bilo da se radi o sportu, glazbi ili akademskom uspjehu.

"Naši rezultati rada s djecom s poteškoćama pokazuju značajna poboljšanja koja su vidljiva u promjenama u ponašanju djeteta, kao i u samim EEG snimanjima. Najčešća poboljšanja koja djeca i roditelji izvještavaju odnose se na bolju koncentraciju i zadržavanje pažnje kod pisanja zadaće, u nastavi i svakodnevnim aktivnostima, smanjenje hiperaktivnosti i impulzivnosti, poboljšanja samoregulacije. Kod djece s poremećajem iz spektra autizma dolazi do poboljšanja općeg funkcioniranja, boljeg razumijevanja okoline, kao i boljeg učenja od drugih, što posljedično dovodi do razvoja socijalizacije i govora.

Dobri rezultati postižu se i kod anksioznosti i depresije, u smislu boljeg razumijevanja svojih osjećaja i nošenja sa stresnim situacijama. Vrlo se često ovi problemi javljaju u adolescentnoj dobi, osobito ako postoje određene poteškoće koje ranije nisu prepoznate. Neurofeedback se pokazao uspješnim i kod teškoća čitanja, osobito ako se radi o blažem obliku teškoće, poboljšavaju se glasovna analiza i sinteza, a čitanje postaje tečnije", kazao je Marin za Slobodnu Dalmaciju.

Skupa tehnologija i komplicirana provedba u početku je prednosti neurofeedbacka davala samo najbogatijim sustavima, F1 timovima i bogatijim sportskim kolektivima. Pojeftinjenje tehnologije, ali i širenje baze znanstvenih potvrda metode omogućilo je da se neurofeedback zadnjih petnaestak godina počeo koristiti i u zdravstvene svrhe.