Južna Koreja ulaže milijarde u 5G mrežu

Najbrža broadband veza, 5G, Alcatel-Lucent, 5G mreže
Najbržu ikad broadband vezu testirali su u Londonu, a ovaj pokus potaknuo je nadu u učinkovitiji prijenos podataka na postojećim infrastrukturama, piše BBC.
Alcatel-Lucent i BT su na zajedničkom testu ostvarili brzinu od 1.4 terabita, što je dovoljno za slanje 44 nekomprimirana HD filma. Vezu su testirali na 410 kilometara dugoj vezi između BT tornja u Londonu i Ipswicha. No, moglo bi proći nekoliko godina da i korisnici osjete prednosti ove veze.

No, ovaj uspjeh je iznimno važan za brojne pružatelje internetskih usluga koji će moći poslati puno više podataka na postojećim sustavima, što će smanjiti potrebu za ogromnim ulaganjima.

Iz Alcatela su za BBC rekli kako je godišnji rast potreba za većim bandwidthom oko 35 posto, osobito od online servisa koji zahtijevaju puno podataka, poput streaming servisa. Postoje i brže veze s kompleksnijim tehnologijama, no ova je testirana u stvarnom svijetu i izvan laboratorija, a brzine su ostvarene na postojećim optičkim kabelima.

Koreja ulaže u 5G mreže Južnokorejske vlasti odlučile su uložiti 1,5 milijardu dolara u nadogradnju postojećih infrastruktura i izgradnju 5G mreže, što bi moglo donijeti i do 1000 puta brže mobilne veze od postojećih, piše CNN. No, naravno ovo će značiti i da će operateri morati uložiti golemi novac u izgradnju nove mrežne infrastrukture, ali i da će korisnici morati kupovati nove uređaje.

- Hranili smo rast 2G usluga tijekom 1990-ih, u sljedećem desetljeću 3G mreža, a od 2010. i 4G mreža. Sada je vrijeme da poduzmemo pravovremene radnje i razvijemo 5G mreže - kažu iz ministarstva znanosti.

Dodaju da zemlje u Europi, Kina i SAD već poduzimaju agresivne korake za razvoj 5G mreža i vjeruju da će za par godina na tom tržištu biti žestoka konkurencija.