Apple za povijest: Tržišna vrijednost premašila nevjerojatnih bilijun dolara!

Apple za povijest: Tržišna vrijednost premašila nevjerojatnih bilijun dolara!
Nakon smrti Stevea Jobsa kojeg je zamijenio Tim Cook, dio analitičara i novinara smatrao je kako odlaskom vizionara i glavnog arhitekta Appleova uspjeha počinje razdoblje pada kompanije jer su vjerovali kako su Jobs i njegov utjecaj i entuzijazam nezamjenjivi. No iako je tijekom ovih godina Apple imao uspona i padova, kompanija dominira listom najvrjednijih kompanija na svijetu te se njezina tržišna vrijednost u posljednje vrijeme kretala između 900 i 950 milijardi dolara.

Nakon objave poslovnih rezultata za drugo ovogodišnje tromjesečno razdoblje u kojem su ponovno okrenuli milijarde dolara i nadmašili očekivanja analitičara, a u očekivanju novih modela iPhonea za kojima se očekuje velika potražnja.

Tijekom tri mjeseca od travnja do kraja lipnja Apple je ostvario prihode veće od 53 milijarde dolara, što je povećanje od 17 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je profit porastao za čak 32 posto i dosegao je 11,5 milijardi dolara.

Također, za tekući kvartal najavili su prihode između 60 i 62 milijarde dolara, što je bolje od očekivanja tržišnih analitičara, a sve te informacije podigle su cijenu dionice i tržišnu vrijednost Applea na rekordne visine i samo mali korak od povijesnog uspjeha - tržišne vrijednosti od bilijun dolara.

Iako brojni mediji govore kako će to biti prva kompanija u povijesti koja je probila granicu od bilijun dolara, na Forbesu podsjećaju kako je 2007., nakon izlaska na burzu PetroChine, vrijednost kompanije kratkoročno premašila vrijednost od bilijun dolara, nakon čega je uslijedio veliki pad cijene dionice i vrijednosti kompanije.

Što se Applea tiče, ono najbolje za kompaniju možemo očekivati krajem godine, kada se tradicionalno očekuje najveća potražnja za njihovim uređajima i, naravno, najveća zarada.

zimo.hr