Rashladite svoj dom u nekoliko jednostavnih koraka

vrućine
vrućine

Vrućine izazivaju nervozu, otežavaju odvijanje redovnih aktivnosti i ometaju normalan san pa bi najbolje bilo da rashladite prostor u kojem živite uz nekoliko trikova.

Idealno bi bilo sobnu temperaturu održavati ispod 32°C tijekom dana, a 24°C tijekom noći. To je posebno važno za djecu, osobe starije od 60 godina ili osobe sa kroničnim zdravstvenim problemima.

Koristite hladniji noćni zrak da rashladite svoj dom. Ako je moguće, otvorite sve prozore ili podignite roletne tijekom noći i ranih jutarnjih sati, kada je temperatura vani niža.

Tijekom dana zatvorite prozore i roletne spustite, naročito one koje su okrenute prema suncu. Tako smanjujete količinu vrućeg zraka unutar stana ili kuće. Ugasite sva umjetna svjetla i isključite što je više moguće električnih uređaja. Ne kuhajte često, televizor i računar uključite samo kada je to neophodno jer isijavaju toplotu, a iz istog razloga uvečer koristite što manje rasvjete.

Na prozore postavite paravane, zastore ili tende. Mokre peškire ili plahte zakačite na prozore kako biste rashladili zrak u prostoriji. Ali ne zaboravite da si na taj način povećava vlažnost zraka.

Ako imate klima uređaj, zatvorite vrata i prozore da ne trošite više energije nego što je potrebno. Podesite temperaturu tako da od vanjske ne bude niža više od 7˚C.

Ako nemate klimu improvizirajte tako što ćete ispred ventilatora staviti posudu sa ledom ili sa hladnom vodom koja će da ubrza hlađenje. Najbolje mjesto za ventilator je uz najveći zid u prostoriji i na podu.

Električni ventilatori mogu pružiti olakšanje i osvježenje, ali ako je temperatura zraka iznad 35˚C, neće spriječiti poteškoće koje idu sa velikim vrućinama. Ali tijekom večernjih sati mogu pomoći cirkulacijom svježeg zraka.

Važno je piti dovoljno tekućine, jer znojenjem gubimo više tekućine čime dolazi do dehidracije i problema sa krvi.I na kraju zapamtite da ni ove vrućine neće dugo potrajati, uživajte u ljetu.