SREDIŠNJA EUROPA Novi toplotni val narednih tjedan dana

Vrućina ljeto voda
Ilustracija

Na području središnje Europe, točnije Austrije i Švicarske, ovog vikenda počet će još jedan toplotni val koji bi se na ovim prostorima trebao zadržati do narednog petka. Prema pisanju austrijskih medija, u alpskoj regiji najavljuju se temperature do 37 stupnjeva Celzija.

"Čak i na najvišim planinskim vrhovima u zemlji moguće je da će se registrirati dvocifrene temperature u plusu. Za glečere je ovo poseban problem te se očekuju gubici od pet do deset centimetara u debljini leda po danu", piše Heute.

Prema austrijskim meteorolozima, razlog novog toplotnog vala je snažno područje visokog pritiska. Područja visokog pritiska ljeti se obično nazivaju i 'toplotne kupole', prenosi Klix.

"Ako vremenski obrazac traje nekoliko dana te se dotok veoma toplog zraka nastavi, u atmosferi se razvija 'mjehur' toplog zraka odnosno 'toplotna kupola'. Zagrijavanje u atmosferi primjetno je i na tlu", navodi austrijski list.

Iako su ovakve vremenske pojave karakteristične za lipanj i srpanj, kraj kolovoza također može imati slične karakteristike, naročito ukoliko se u obzir uzme nekoliko faktora. "Kada se spoje faktori kao što su suho tlo, fen vjetar i visok položaj sunca, tada se novi temperaturni rekordi postavljaju jako često".