Sve što trebate znati o Fejsovom debaklu pohlepe

Mark Zuckeberger

... dionica prije nego što im je cijena potonula na burzi.

Prošlo je tjedan dana od početka jedne od najvećih i najiščekivanijih inicijalnih javnih ponuda dionica, a mnogi već proriču da će ovaj IPO ostati zauvijek zapisan u povijesti financija - samo ne na način na koji je bilo tko mogao predvidjeti. Prema svemu što je dosada poznato, možemo slobodno reći da je Facebook sabotirao svoj vlastiti IPO. Bolji debakl za pamćenje ovog financijskog kaosa nije mogao smisliti.

Od početka trgovanja u petak dionica je potonula 20 posto. Da je samo to posrijedi, "slučaj Facebook" ne bi se tako pamtio jer je i prije postojalo kompanija čije su dionice nakon IPO-a potonule (npr. kompanija Och-Ziff izašla je na burzu putem IPO-a 2007. godine po početnoj cijeni od 32 dolara, a sada se njezinim dionicama trguje po cijeni od 7 dolara).

Ne, ono što Facebook izdvaja među svima je krajnja nebriga, neumjerenost i neodgovornost prema ne samo malim investitorima i instituciji burze kao takvoj, već i cjelokupnoj svjetskoj javnosti koja već tjedan dana promatra tu agoniju. Na Wall Streetu postoji jedna stara vulgarna izreka koja kaže "Pigs get slaughtered". U prijevodu: pohlepa je kažnjena.

Nakon IPO-a najprije je u javnost dospjela informacija da su veliki investitori bili obaviješteni o smanjenju procjene Facebookovih budućih prihoda. To je informacija koju mali ulagači nisu znali, a koja bi gotovo sasvim sigurno smanjila početnu cijenu Facebookovih dionica na burzi. Zbog neinformiranosti, mali ulagači kupovali su dionice po većim cijenama, a prodavali su im, pogađate - veliki investitori. Dioničari su zbog toga podnijeli tužbu protiv Mark Zuckerberga, Facebooka i banaka Morgan Stanley i Goldman Sachs koje su bile aranžeri dionica. Američki senatski Odbor za bankarstvo pokrenuo je istragu, a slučaj još istražuje i Američka komisija za vrijednosne papire (SEC).

Facebookova dionica u četvrtak je narasla 3,3 posto na 32 dolara, no mnogi analitičari smatraju da je vrijednost Facebooka već unaprijed bila precijenjena. Štoviše neki analitičari predviđaju da bi cijena dionice mogla pasti na čak 9,59 dolara.

Osnivač ove najpopularnije društvene mreže na svijetu zaradio je 1,13 milijardi dolara na prodaji svojih 30,2 milijuna dionica po cijeni od 37,58 dolara. No, do srijede je dionica pala na 31 dolar što znači da je za sebe Zuckerberg uštedio 174 milijuna dolara. Ne samo Zuckerberg, već su i ostali veliki Facebookovi dioničari prodavali milijune svojih dionica prije nego im je cijena pala daleko ispod one koja je bila određena u IPO-u. Tako je primjerice samo Goldman Sachs zaradio 1,09 milijardi dolara prodavši gotovo polovicu svog udjela u Facebooku.

Dok su Zuck i ekipa bankara punili svoje džepove milijunima i milijardama dolara, ostali mali ulagači pretrpjeli su gubitke koji se, kako se navodi u tužbi, procjenjuju na više od dvije i pol milijarde dolara. Engleski izraz za inicijalnu javnu ponudu - "initial public offering" pretvorio se tako u svoju suprotnosti - "insider profit opportunity".

Izvor: Net.hr