Smrt na Facebooku sve češća: Preko 30 milijuna korisnika već preminulo!

Procjenjuje se da je dosad čak 30 milijuna korisnika Facebooka preminulo, ostavljajući svoje Facebook profile iza sebe. Do kraja ove godine, očekuje se da će 3 milijuna Facebook profila ostati iza preminulih osoba.

Sve su to nevjerojatne brojke koje je iskopao Huffington Post, a koje pokazuju da profili preminulih zauzimaju sve veći dio Facebooka. Korisnici su podijeljeni oko toga kako se odnositi prema tim profilima. Dok se nekima prisjećanje preminulih na Facebook profilima koje su ostavili iza sebe može učiniti morbidnim, drugi tvrde kako im to iznimno pomaže preboljeti gubitak voljene osobe.

Virtualna groblja

Problem je što je gotovo nemoguće potvrditi smrt nekog korisnika na Facebooku. Postupak je dosta kompliciran (morate dokazivati smrt osmrtnicom), no ukoliko se sa sigurnošću utvdi nečija smrt, pravila jasno diktiraju kako prava na korisničke račune preminulih osoba naslijeđuju članovi najuže obitelji ili rodbine. Zanimljivo je da potpun pristup privatnim porukama i ostalim ‘osjetljivim' dijelovima Facebook profila, nakon smrti nemaju niti najbliži ukoliko tako izričito korisnik nije odredio.

Odobravali vi prisjećanja preminulih na njihovim Facebook profilima ili ne, jedno je sigurno - način na koji se prisjećamo preminulih se s popularnošću interneta i društvenih mreža iz temelja mijenja. Na nama je da se s takvim stvarima nosimo dostojanstveno i primjereno, bilo to na Facebook profilu ili negdje drugdje.