GDJE JE SARA? Tužiteljstvo zatražilo provjere smrti dvije bebe

Aleksandra Blagojević
CIN.ba

Nakon formiranja predmeta, Okružno javno tužiteljstvo Banja Luka zatražilo je i provjeru smrti ženskog novorođenčeta Aleksandre Blagojević i muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak.

Podsjetimo, ovo tužiteljstvo je ranije formiralo predmet vezano za sve tvrdnje i radnje koje su objavljene u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?”, koji je snimio Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

"U navedenom slučaju upućeni su zahtjevi za provjeru nadležnim institucijama, a vezano uz smrt ženskog novorođenčeta majke Aleksandre Blagojević, nekadašnje Đilas, i muškog novorođenčeta majke Nataše Stijak. Na predmetu se radi i u fazi je provjere”, rečeno je Nezavisnim iz Okružnog javnog tužiteljstva Banja Luka.

Predistražna faza

Dragan Tolimir, odvjetnik Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, Sarinih roditelja, objašnjava kako je riječ o predistražnoj fazi, tijekom koje se prikupljaju obavijesti. Prema Tolimirovim riječima, Tužiteljstvo se pravi kao da prethodno nije vodilo kazneni postupak u kojem je već prikupilo gotovo sve podatke.

"Nisu od mene ništa tražili. Tako se ponašaju, ignoriraju, jer žele reći da ih zanima samo ono što im institucije daju. To pokazuje kako opet idu sličnim putem kojim su išli prije“, rekao je Tolimir za Nezavisne novine.

A da su od Tolimira tražili dokumentaciju, tvrdi, već danas bi imali dovoljno materijala i mogli izdati nalog za pokretanje istrage.

"Dobili bi sve ono što je poslužilo kao dokumentarna podloga za film. Film je rađen kao da sam ja tužitelj - prikupljeni su i prezentirani dokazi. To je i bila svrha tog filma. Sve što je tamo navedeno je istina. Za sve što je tu navedeno postoje dokazi“, naglasio je Tolimir.

A onda je iznio oštre kritike na račun Tužiteljstva.

"Radi se o pokušaju da javnost pomisli kako državna vlast 'to radi', da je to ozbiljno. Najvjerojatnije ću ostaviti mjesec-dva da vidim ima li rezultata. Za to vrijeme mora biti. Oni kažu kako imaju premalo vremena, premalo kapaciteta, to ne može biti razlog da se ne provede istraga", rekao je Tolimir.

Podsjećamo, početkom travnja na portalu CIN objavljen je šokantan dokumentarac o smrti kćeri Banjolučanki Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina, u kojem su govorili o tome kroz što su prošli, od trenutka kada su pronađeni do toga da je Aleksandra trudna, do poroda, do saznanja da je beba preminula i godina borbe da se otkriju sve okolnosti koje su uslijedile, pa tako i mjesto pokopa djeteta.

Sarini roditelji odvedeni su na banjolučko groblje, gdje je pokopano dvoje novorođenčadi, a DNK analizom utvrđeno je kako posmrtni ostaci ne pripadaju Sari. Ujedno je utvrđeno kako se ne radi o ostacima drugog novorođenčeta, odnosno sinčića Nataše Stijak.

Roditelji ove novorođenčadi traže istinu, a konkretne informacije nadležne institucije nisu iznijele u javnost.

Iz Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske ranije je rečeno kako se u toj zdravstvenoj ustanovi liječe pacijenti, te da oni nisu nadležni za organizaciju ukopa, ukopa i ekshumacije.

Potom su se oglasili i iz "Gradskog groblja" Banjaluka, iz kojeg tvrde da je Sara pokopana na lokaciji Pobrđe, ali u priopćenju nisu naveli zna li se točna lokacija na kojoj je beba pokopana.