Sestre se poslije 72 godine našle putem Facebooka

05.01.2013

Tanija Delić (88) i Hedija Talić (82), sestre koje je rastavio Drugi svjetski rat, susrele su se u Sanskom Mostu u BiH prvi put nakon...

...72 godine, pišu Nezavisne novine. Na svom susretu mogu zahvaliti Facebooku i radoznalom Hedijinu sinu.

- Bilo je suza i nevjerice. Iako je prošlo toliko vremena, obje se sjećamo oca, majke i brata, kao i najsitnijih događaja iz djetinjstva - kažu sestre.

Tanija i Hedija rođene su u bosanskom selu Budimlić Japra, gdje su zajedno provele djetinjstvo. Otac Bego Budimlić bavio se poljoprivredom, a obitelj je živjela teškim seljačkim životom. Zajedništvo je prekinuo Drugi svjetski rat i stradanje sela u ljeto 1941. godine, kada su Budimlići pobjegli u Hrvatsku, u Dvor.

Mlađa sestra Hedija tada se izgubila i kao 10-godišnjakinja završila u Domu za siročad u Banjoj Luci, gdje je dočekala kraj rata. Ostatak obitelji živio je izbjegličkim životom, a Tanija je upoznala budućeg supruga Huseina iz Modre kod Sanskog Mosta. Roditelji su im poginuli u ratu. Hedija je pak sreću pronašla u Lukavcu kod Tuzle, gdje se udala i rodila četvero djece.

Do sudbonosnog susreta dvije sestre došlo je nakon što se Hedijin najstariji sin Fikret zainteresirao za obiteljske korijene i putem Facebooka stupio u kontakt s Tanijinom kćeri Sofijom. Sredinom prošle godine izgubljene sestre prvi put su se čule preko telefona, a ovih dana su se konačno i susrele. Sada, kažu, njihove veze više nikad neće biti prekinute

Tagovi: facebook susret
loading...