Profesorici Mostarki učenik napravio lažni profil i nudi seks-usluge!

Facebook, zlostavljanje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, ludosti, cure, Facebook, Facebook, veza, bivši, dečko, cura, Facebook, Facebook, profil, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, twiter, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, spam, Facebook, Facebook, sigurnost, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, silovanje, pedofilija, Hrvatska, Facebook, Facebook, droga, alkohol, tinejdžeri, Facebook, glazbeni servis, Facebook, internet, računala, Facebook, limitator, Facebook, računala, lažni profil, Facebook, Facebook, Facebook, psihopata, Facebook, računala, Facebook, varanje, izlasci, Facebook, Facebook, studenti, Facebook, timeline, Facebook, Facebook, učiteljica, ravnateljica škole, Facebook, igrice, računala, Facebook, Facebook, vijesti, top lista, Facebook, bonton, prijateljstvo, Facebook, društvene mreže, Facebook, twiter, Facebook, rastava, status, parovi, rastava, Facebook, Facebook, zaštita, Facebook, virus, oprez, Facebook, razgov
Problemi su počeli prije deset dana, kada je kontaktirao jedan njen učenik, kojem je prevarant na Facebooku, lažno se predstavljajući kao profesorica Radislava, nudio seksualne usluge.

"Tom momku, kojeg je prevarant kontaktirao preko Facebooka, dajem privatne sate. Uveče mi je poslao vrlo čudnu SMS poruku u kojoj mi je napisao otprilike: „Nešto hoću, nešto neću." Bila sam zapanjena, a i prvi put mi nije persirao", kaže Radislava, piše beogradski "Press Online".

Ova prosvjetna djelatnica ga je odmah pozvala kako bi vidjela o čemu je riječ, a učenik, inače momak od 21 godine, bio je vrlo zvaničan. Poslije dužeg ubjeđivanja, otkrila je u čemu je problem: ispostavilo se da se mladić dopisivao s njom, odnosno njenim alter egom na Facebooku, čitava četiri sata.

I za to vrijeme, razvila se prilično direktna i „vruća" komunikacija. Njen učenik nije želio precizirati o čemu je sve razgovarao sa lažnjakom, samo joj je rekao da je u jednom momentu došlo do priče o ozbiljnim perverzijama.

"Rekao mi je da sam mu ponudila da dođe na kavu i da ležim u krevetu. Ispostavilo se da je on već bio u vezi s nekom profesoricom, pa mu je prevarant rekao: „Super, imaš iskustva, mogao bi i sa mnom", govori "Pressova" čitateljka.


Tada je Radislava shvatila da neko ozbiljno pokušava da joj naudi, i da je vrag odnio šalu. Ono što prevarant nije znao, ili nije pretpostavljao, jeste da Radislava vrlo dobro poznaje kompjuter, jer pored matematike predaje i informatiku.

Angažirala je i svog prijatelja profesora kako bi utvrdila identitet čovjeka koji stoji iza njenog lažnog Facebook profila. U međuvremenu je zvala i jedna učenica koju je prevarant kontaktirao i koji joj je, predstavljajući se kao Radislava, davao savjete za bolju ljubavni život.

"Moj prijatelj je utvrdio IP adresu i otkrili smo da je prevarant slao lascivne poruke preko Vip mobilne mreže, sa mobilnog telefona na Facebook", objašnjava ona.
Shvativši da veoma neslana šala može izazvati ozbiljne posljedice, pogotovo od roditelja njenih učenika koji sigurno ne bi olako prihvatili da profesorica njihove djece nudi seksualne usluge, Radislava je otišla u policiju u Zemunu.

Za to vrijeme, lažni profil na Facebooku je privukao sve njene prijatelje, uključujući i rodbinu iz inozemstva. Zbog kontakta s njima Radislava je prvenstveno i otvorila profil na Facebooku, jer ima mnogo članova obitelji koji žive u inostranstvu.

"Policajac s kojim sam razgovarala u zemunskoj postaji nije baš dobro razumio o čemu pričam, a rekao mi je da trebam napisati prijavu i uputiti je Upravi za borbu protiv visokotehnološkog kriminala", kaže ona.

Radislava je zatim otišla i do VIP mobilnog operatera, zahtijevajući da joj otkriju identitet čovjeka na osnovu IP adrese sa koje je napravio paralelni profil. Oni su joj objasnili da je ta informacija tajna i da joj ne mogu pomoći.


Radislava, inače majka troje djece, procjenjuje da su nadležni u VIP-u ipak obavijestili njihovog korisnika da je pretjerao, jer je lažni profil jedno vrijeme bio ugašen. Međutim, dva dana je bilo tako, a juče je lažni profil ponovo aktiviran.

"Press Online" još piše da Radislava B. već 15 godina predaje u osnovnim i srednjim školama u Beogradu, rodom je iz Mostara, a dobar izvor prihoda su joj privatni časovi iz matematike i informatike.

Za sada je predala prijavu policijskoj postaji u Zemunu, po preporuci Uprave za visokotehnološki kriminal s kojima je, takođe, kontaktirala, i na tome je ostalo.

"I dalje postoji lažni profil na Facebooku. Dosadilo mi je izigravati policajca i želim da nadležni riješe taj problem", zaključuje Radislava. Lažni profil na Facebooku je napravljen 26. rujna.