Liječnici upozoravaju na depresiju izazvanu Facebookom

Facebook depresija je depresija koja napada tinejdžere koji i ovako imaju nizak stupanj samopouzdanja

Liječnici se još ne mogu složiti je li depresija izazvana Facebookom ili je već postojala pa ju je ova društvena stranica samo intenzivirala. No, slažu se da fotografije sa sretnim licima te postavljanje informacija o tome kako se netko super proveo utječe na one tinejdžere koji već imaju nisko samopouzdanje te osjećaju da nemaju ništa jednako važno što bi stavili na ovu društvenu stranicu. Ovo utječe na njih da se osjećaju još jadnije i lošije, kažu američki liječnici, a svoje će mišljenje objaviti u najnovijem vodiču za pedijatre.

'Ovo je čak i gore nego da sami sjedite u školi', rekla je liječnica Gwenn O'Keeffe, autorica vodiča.

Šesnaestogodišnja Abby Abolt o svemu kaže: 'Nisam osjetila depresiju zbog Facebooka, ali vjerujem da je sve to istina. Ako nemate prijatelja i ništa posebno ne radite u životu, a vidite što drugi ljudi oko vas rade i o tome pišu na Facebooku, zaista se možete uzrujati. Sve je to kao veliko natjecanje u popularnosti - tko može imati više prijatelja ili biti označen na više fotografija.'

Uz sve, bitni su i komentari na Facebooku, koju mogu biti vrlo teški i uznemirujući.

U vodiču piše koliko je važno da roditelji razgovaraju sa svojom djecom i saznaju što ih muči. Još uvijek je svjež slučaj jedne petnaestogodišnje tinejdžerice iz Massachusettsa koja se ubila jer su je maltretirali preko Facebooka.

izvor: tportal.hr

28.03.2011 u 08:54