Kako testirati sigurnost kupovine na internetu

glasovanje
.... kada je muškarac preko internet stranice s nepoznatom osobom dogovorio zamjenu mobilnog telefona za plinski pištolj, nakon čega je poslao telefon za koji je u paketu dobio drveni predmet.

"Postoje dvije preporuke koje govore o tome. Mjera tehničke zaštite i mjera edukacije. Mjere tehničke zaštite mi možemo provoditi. Ali, dok god god korisnici nemaju 'zdrav' razum i ne znaju o čemu se tu zapravo radi, onda ih mi ne možemo mnogo niti tehnički zaštititi. Za konkretno ovaj slučaj, isto tako je mogao i telefonom dogovoriti, putem malih oglasa... Ne možemo to smatrati visokotehnološkim rizikom. Tako su se dogovorili i to je klasična prevara", objasnio je Predrag Puharić, stručnjak za cyber sigurnost na Fakultetu kriminalističkih znanosti u Sarajevu, javlja N1.

Stranica OLX.ba je najveća stranica u BiH koja se bavi internet trgovinom i trenutno ima blizu milijun i 300 tisuća registriranih korisnika. Pitali smo ih na koji način se bore protiv pokušaja prevare?

"Teško je kontrolirati sve transakcije i komunikacije. Istina, prevare se događaju i mi na njih kontinuirano upozoravamo, pokušavajući ih spriječiti stalnim savjetovanjem korisnika. Ipak, uvijek imate određeni broj 'naivnih' korisnika s jedne i profesionalnih 'varalica' s druge strane. Važno je istaknuti i da mi nemamo nikakvo zakonsko pravo za izravnu pomoć korisnicima prilikom rješavanja prevare, što znači da prevareni korisnici slučaj obvezno moraju prijaviti nadležnim institucijama (MUP, FUP, SIPA..). U osnovi, više od 95 posto slučajeva biva pozitivno riješeno po oštećenog korisnika", priopćili su iz OLX.ba.

Kada je u pitanju sigurnost pojedinih stranica za online prodaju, postoji niz stvari koje kupcu mogu pomoći da testira sigurnost svog novca na samoj stranici.

"Ako u trgovini neki proizvod iznosi stotinjak dolara, a vi nađete na e-Bayu da iznosi osamdesetak dolara, to je ok. Međutim, ako nađete stranicu s mnogo reklama koja jednostavno ne izgleda dovoljno ozbiljno, i na njoj isti proizvod iznosi dvadeset dolara, nema smisla da se zadržavate na toj stranici", kazao je Puharić.

Kada je u pitanju samo plaćanje na internetu, stručnjaci preporučuju korištene PayPala kao dodatnu razinu zaštite. Također, savjetuju posjedovanje dodatne debitne kartice koju ćete koristiti samo za online narudžbe i na koju ćete prebacivati točno onoliko novca koliko vam je potrebno za određenu kupovinu..

vecernji.ba