ŠKOLE U RS-u UVODE NOVI PREDMET Evo što će se učiti u školskim klupama i kako će izgledati nastava

Prazna učionica škola klupe
hercegovina.info

Razvijanje životnih vještina kod učenika, upravljanje emocijama, samopoštovanje, tolerancija, stvaranje kritičkog mišljenja – sve ovo će biti teme o kojima će učenici u Republici Srpskoj obrazovati se u sklopu novog predmeta, "humanost i sigurnost".

Predmet se s početkom školske godine, 1. rujna, eksperimentalno uvodi u 20 osnovnih i 20 srednjih škola u ovom bh. entitetu, i to u završne razrede osnovnih i prve razrede srednjih škola.

Riječ je o fakultativnom predmetu, koji se neće ocjenjivati. Uvodi se kao dio mjera fokusiranih na sprječavanje vršnjačkog nasilja, nakon masovnih ubojstava u beogradskoj školi “Vladislav Ribnikar” u svibnju.

Kako je ranije priopćeno iz entitetskog Ministarstva prosvjete i kulture, u planu je uvođenje video nadzora u škole i đačke domove koji ga nemaju, kao i uvođenje školskih policajaca.

Kako će izgledati nastava?

Tjedno će se u školama održavati jedan sat humanosti i sigurnosti, a držat će ga nastavnici koji predaju društvene znanosti, pojašnjavaju iz Republičkog pedagoškog zavoda (RPZ) RS.

“Oni će proći obuku kako i na koji način predavati. Svakako da je riječ o fakultativnom programu koji nema udžbenika, ali ćemo dobiti adekvatnu literaturu, kroz razne priručnike koje ćemo vrlo brzo pripremiti”, rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) direktor Zavoda, Predrag Damjanović.

Škole koje su izabrane za projekt će na početku školske godine obavijestiti učenike o tom programu, nakon čega će biti formirane grupe.

Damjanović dodaje da je stručni tim pripremio program koji je proslijeđen Ministarstvu prosvjete i kulture na odobravanje.

“Razrađen je po oblastima, prva oblast je humanost, druga je sigurnost u školi i društvenoj zajednici, treća je humanost i sigurnost na djelu. Budući da je fakultativni program, nastojat će se izbjeći klasično predavanje, da više bude kroz radionički tip nastave”, izjavio je Damjanović.

O čemu će se učiti?

Učenici će moći učiti o empatičnoj i asertivnoj komunikaciji, osobnoj i društvenoj odgovornosti, razvijanju adekvatnih oblika ponašanja u fizičkom i virtualnom okruženju, kako uočiti probleme u školi i društvenoj zajednici i kako da ih riješe.

Direktor RPZ ističe da će u eksperimentalnoj fazi procijeniti kako funkcionira predmet, te ako se procijeni dobrim, “ne vidi razlog da u nekom narednom vremenu ne bude i obvezan predmet”.

Smatra da neće biti dodatnih troškova, jer će biti angažirani nastavnici koji su već u radnom odnosu.

Jedna od 20 osnovnih škola u RS koja će izučavati ovaj predmet je Osnovna škola “Sveti Sava” u Bileći, na jugu BiH.

Direktorica ove škole, Ljudmila Milošević, za RSE je rekla kako će fokus biti na mentalnom zdravlju učenika, izgradnji empatije, te izbjegavanju nasilja u njihovoj komunikaciji.

Istaknula je kako će nastavnici dogovarati aktivnosti s učenicima.

“Nastavnicima i učenicima će na neki način biti dana sloboda u izboru tema kao i aktivnosti, a te aktivnosti su planirane da se mogu odraditi u vidu raznih radionica, manifestacija, humanitarnih akcija”, pojasnila je ona.

Direktori o novom predmetu

Direktori škola s kojima je razgovarao RSE nisu detaljnije upoznati s predmetom. Ipak, pozdravljaju njegovo uvođenje.

Ljuban Bajić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola Banja Luka i direktor Građevinske škole smatra da “nema jedne aktivnosti” koja može riješiti problem sigurnosti.

“Sve aktivnosti koje se rade u tom pravcu, sigurnosti, sigurnosti, humanosti uopće, razvijanje svijesti kod djece i učenika će pomoći. Sve moguće pedagoške i odgojne mjere koje se mogu pružiti od predškolskog do visokog obrazovanja”, smatra Bajić.

Dodaje da se radi o sasvim novoj ideji, te da je važno da ima efekta, a da njena implementacija neće biti problem.

Direktor OŠ “Sveti Sava” u Banjoj Luci i predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Banja Luke, Miroslav Popržen, za RSE ocjenjuje da je ovakav predmet potreban školstvu u RS.

“Čak ne samo fakultativno, već narednih godina to lijepo isplanirati i uvesti ga u redovnu nastavu, da li ukombinirati s predmetom demokracija i ljudska prava… možda napraviti kakvu smislenu kombinaciju, i nastavni plan i program za takav predmet”, kazao je Popržen.

Jedna izmjena koju bi on uveo je prebacivanje predmeta u niži razred, peti ili šesti. Smatra da postoji način da se ova oblast “provuče” i kroz druge predmete.

Što kažu psiholozi?

Za razliku od direktora, psiholozi tvrde da se ova oblast može obraditi u okviru drugih školskih predmeta, koji se mogu modificirati.

“Govorimo da su djeca preopterećena, a uvodimo novi predmet, nema potrebe za tim”, izjavila je za RSE Đurđica Jeličić, psiholog u banjolučkoj osnovnoj školi “Ivo Andrić”.

Ona ističe kako postoji sat odjeljenske zajednice koji se održava jednom tjedno, te da bi bolja opcija bila dva sata tjedno s modificiranim temama.

“Oni kroz satove odjeljenske zajednice obrađuju teme koje se tiču i humanosti i sigurnosti. Pa, u korelaciji s ostalim predmetima, iz srpskog jezika, recimo kad analiziraju pjesme, štiva, lektire, puno je tema koje se obrađuju na taj način”, ističe Jeličić.

Ona uspoređuje uvođenje novog predmeta s pričom o dizanju ograda oko škola, te ističe da ograde ne znače da su djeca sigurnija.

“Treba senzibilirati nastavni kadar da se puno pažnje obraća na odgojni momenat, da se razumiju konteksti iz kojih djeca dolaze, obiteljski, kako bi se moglo raditi. A u školi već postoji tim koji radi s lokalnom zajednicom, Centrom za socijalni rad i Centrom za mentalno zdravlje. Imamo dosta većih stvari koje se rade u školi, samo se sada treba dodatno educirati”, naglasila je Jeličić.

Podsjeća da su nakon tragedije u Beogradu uveli preventivni program, da su im roditelji dolazili na satove kao predavači, te su učili tehnike disanja i relaksacije stresa.

‘Vrijednosti i vrline’ u školama Srbije

Susjedna Srbija je nakon masovnog ubojstva u beogradskoj školi uvela sličan predmet, “Vrijednosti i vrline”, koji će u školskoj godini 2023./24. biti slobodna nastavna aktivnost u tamošnjim osnovnim školama.

Odluka o uvođenju novog predmeta je donesena nakon višemjesečnog istraživanja.
Fokus rada sa djecom će biti na prepoznavanju emocija i asertivnosti, pojmova poštenja, istinoljubivosti i pravdoljubivosti, odgovornosti, činjenja humanih djela, kao i na druženju, premašivanju sukoba…

Naglasak u ovom predmetu će biti razvoj pozitivnih ljudskih osobina, izgradnja odnosa zasnovanih na poštovanju i solidarnosti, kao i uvažavanje različitosti.

Izborni predmet će pohađati učenici od petog do osmog razreda, a nastavu će voditi pedagozi i psiholozi.

Učenici neće biti ocjenjivani, neće biti klasičnih predavanja ni kontrolnih radova, nego će se tijekom sata pričati o aktualnim temama, gledat će se prigodni filmovi, voditi razgovori o umjetnosti, književnosti i glazbi, te će se dovoditi gosti iz tih oblasti koji bi trebal podijeliti svoja iskustva s djecom.