Facebookova dionica strmoglavila se za 20 posto: Investitori se povukli zbog loših rezultata

Facebook
Cijena dionice Facebooka pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i upozorila da će iduće godine njezini troškovi rasti brže od prihoda.

Kompanija je objavila izvješće u kojemu navodi da je u lipnju imala 2,23 milijarde aktivnih korisnika, što je najsporiji rast u zadnje dvije godine.

Facebook, na drugoj strani, ulaže milijarde kako bi poboljšao zaštitu privatnosti korisnika, s obzirom na nedavni skandal s tvrtkom Cambridge Analytica, koja je zloupotrijebila podatke 87 milijuna korisnika. Osnivač i čelnik kompanije Mark Zuckerberg zbog toga je bio u američkom Senatu i Europskom parlamentu.

Troškovi u drugom kvartalu ove godine zbog toga su porasli čak 42 posto - sa 7,4 na 9,9 milijardi dolara. Kompanija koja je vlasnik Instagrama i WhatsAppa k tome investira u nove projekte poput virtualne stvarnosti i videa.

U nekoliko sati nakon objave izvještaja Facebook je na tržištu kapitala izgubio 150 milijardi dolara vrijednosti, što je u nominalnoj vrijednosti najveći gubitak jedne američke kompanije tijekom jednog dana.