Android prestigao Windows i postao najpopularniji operativni sistem na svijetu

04.04.2017

'Ovo je prijelomni trenutak u povijesti tehnologije i kraj jedne ere' - ovako je Aodhan Culle iz StatCountera komentirao istraživanje ove kompanije prema kojem je Android prestigao Windowse i postao najpopularniji operativni sistem na svijetu.

Udio Androida u porastu je već godinama, dok je prodaja stolnih i laptopa (koje pokreću Windowsi) u padu. Prema ovim informacijama udio Androida među operativnim sistemima porastao je na 37,93 posto, dok je udio Windowsa pao na 37,91 - ovo je izuzetno mala razlika koja je u nivou statističke pogreške, a u budućnosti možemo očekivati daljnje povećanje udjela Androida na tržištu operativnih sistema.

Također, ove brojke ne odnose se na broj korisnika koji imaju instaliran određeni operativni sistem (jer veliki broj ljudi ima računara s Windowsima i telefone s Androidom), već na udio u internetskom prometu, tj. na operativne sisteme s kojih korisnici posjećuju internetske stranice. Nakon Androida i Windowsa treće i četvrto mjesto zauzimaju Appleove platforme - iOS koji pokreće Appleove telefone i tablete zauzeo je 13,09 posto tržišta, dok je OS X zauzeo malo više od pet posto tržišta.

Culle podsjeća kako je Microsoft dominirao tržištem operativnih sistema još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, a da je prije pet godina udio Androida iznosio samo 2,4 posto. No, u proteklih pet godina korisnici su kupili stotine milijuna telefona koje pokreće Android, a u brojnim zemljama u razvoju pametni telefoni s Androidom jedini su uređaj s kojeg korisnici pristupaju internetu. Kada su u pitanju operativni sistemi za stolne računare, Windowsi su i dalje dominantni te zauzimaju 84 posto tržišta.

Zimo

loading...