Psi odlično pamte i reagiraju na miris poznatih osoba

Njemački ovčar
Istraživanje objavljeno u posljednjem broju časopisa Behavioral Processes prvo je u okviru kojega se snimao mozak pasa pri reakcijama na mirise drugih pasa i ljudi.

"Donori mirisa" u eksperimentu nisu bili fizički prisutni, što znači da pseći mozak može aktivirati miris povezan s poznatom osobom ili poznatim psom i kada je ovaj udaljen.

Kada ljudi osjete miris parfema nekoga koga vole, odmah slijedi emocionalna reakcija, i to ne nužno na svjesnoj razini. Ovo istraživanje pokazuje da se sličan proces odvija i kod pasa. Međutim, kako je pseći njuh mnogo osjetljiviji od ljudskoga, njihove bi reakcije mogle biti još snažnije od ljudskih.

Istraživanjem je obuhvaćeno 12 pasa različitih pasmina koji su istrenirani da ostanu potpuno mirni rijekom magnetske rezonancije. Tijekom pregleda psima je ponuđeno pet različitih uzoraka mirisa - samoga psa, nepoznatoga psa, poznatoga psa koji živi u istom domu, nepoznatog čovjeka i poznatog čovjeka koji živi s njim u kućanstvu. Posljednji nije bio vlasnik jer je vlasnik pomagao psu tijekom testiranja.

Uzorci psećih mirisa uzeti su s područja genitalija, a ljudskih ispod pazuha, nakon zabrane tuširanja i nošenja dezodoransa od 24 sata. Svi su mirisi uzrokovali aktivnost istog dijela psećeg mozga, ali reakcija je bila najsnažnija kod mirisa poznate osobe, a zatim poznatoga psa. Najpozitivnije reakcije na miris poznatog čovjeka imali su radni psi koji služe kao svakodnevna pomoć ljudima, piše Discovery.