Počinje turistička sezona: Koliko zarađuju kuhari, konobari, animatori...

kuhari

 U istraživanju je sudjelovalo više od 400 ispitanika.

Ispitanici smatraju da najvišu plaću zaslužuju kuhari i to u prosjeku 7.253 kune. Usporedimo li dobivenu plaću s onom iz servisa MojaPlaca.hr, navedena plaća je čak 60% viša od realne plaće kuhara koja iznosi 4.521 kunu.

S druge strane, ispitanici misle da kuhari realno zarađuju 5.568 kuna, što je 23% više od plaće prema podacima servisa MojaPlaca.hr.

Iza kuhara slijedi pizza majstor za kojeg ispitanici smatraju da zaslužuje plaću od 6.065 kuna, što je 31% više od realne plaće i svega 5% više od onog što očekuju da pizza majstor zaista zarađuje.

Najizraženije slaganje zaslužene, očekivane i realne plaće ispitanici navode za radno mjesto animatora. Ispitanici smatraju da animatori zaslužuju 4.813 kuna (15% više od realne plaće), a u stvarnosti bi za taj posao očekivali 3.938 kuna (6% niže od realne plaće).

Za konobare ispitanici smatraju da zaslužuju 6.004 kune, dok zaista očekuju 4.526 kuna, što je 64% više od realne plaće koja iznosi 3.653 kune.

Posao u turizmu: Znanje stranih jezika i timski rad

Na pitanje koja je pozitivna strana rada u turizmu, 85% ispitanika navodi stjecanje novih vještina i znanja. Na drugom mjestu je upoznavanje novih ljudi (77%), a zatim ispitanici navode da je rad u turizmu zanimljiv (57%).

Boravak na moru kao glavnu prednost rada u turizmu navodi 40% ispitanika, dok ih svega 4% smatra kako pozitivne strane rada u toj djelatnosti jednostavno ne postoje.

Da posao u turizmu može biti edukativan smatraju gotovo svi ispitanici. Prvenstveno navode mogućnost učenja stranih jezika (78%) i timski rad (74%).

Čak 62% ispitanika ističe da su u turizmu naučili obavljati više zadataka istovremeno, dok ih 61% navodi da su se naučili nositi sa stresom. Malo više od polovice ispitanika (56%) smatra kako ih je rad u turizmu naučio ophođenju s klijentima, dok ih 55% navodi da ih je to zanimanje naučilo poštovanju svih ostalih uslužnih zanimanja. Strpljenje kao vještinu koju su stekli tijekom rada u turizmu navodi 48% ispitanika.