VLADA ZDŽ Ministar 'izmislio' radno mjesto za suprugu svog savjetnika

Spahija Kozlić Vlada ZDŽ
Valter portal

Bivši ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojske županije (ZDŽ) Spahija Kozlić u rujnu 2022. godine donio je Dopune pedagoških standarda za srednju školu kojima se formira potpuno novo radno mjesto “suradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti učenika u domu učenika”.

Iako takvo radno mjesto do tada nije postojalo u Đačkom domu Nedžad Ibrišimović u Zenici, nedugo nakon ministrove odluke u dom se na mjesto suradnika za sport zapošljava Aida Kalušić, supruga tadašnjeg Kozlićevog savjetnika Arnela Kalušića koji je danas pomoćnik ministra.

Nakon odluke ministarstva, odnosno Kozlića o izmjeni pedagoških standarda, školski odbor Javne ustanove Đački dom Nedžad Ibrišimović zatražio je suglasnost za raspisivanje oglasa za popunu upražnjenog radnog mjesta – „suradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti“ – puno neodređeno radno vrijeme, piše Valter portal.

Natječaj je, navode izvori Valtera, objavljen tako što je jedne subote izašao u mostarskom Večernjem listu.

Ne odgovaraju na pitanja

Kako ga je upravo te subote ugledala Aida Kalušić, supruga Arnela Kalušića, tadašnjeg Kozlićevog savjetnika za visoko obrazovanje i znanost, ostat će nepoznanica, no ono što je izvjesno jest da je Đački dom upravo nju zaposlio na ovo novoformirano radno mjesto, i to u kratkom roku nakon što su pedagoški standardi dopunjeni.

Iako nije poznato kada je Kalušić s mjesta savjetnika prešao na mjesto pomoćnika ministra, nedvosmisleno je da je tijekom zapošljavanja svoje supruge obavljao neku od ovih funkcija.

Zanimljivo je da je Aida Kalušić počela raditi na novouspostavljenom radnom mjestu od prosinca 2022., neposredno nakon što je njen suprug (u studenom iste godine) postao član Upravnog odbora Košarkaškog saveza BiH.

Na pitanja Valtera odakle se javila potreba za kreiranjem potpuno novog radnog mjesta u Đačkom domu Nedžad Ibrišimović, te je li na to utjecala poslovna veza ministra i njegovog savjetnika, bivši ministar Spahija Kozlić nije odgovorio.

Valter portal je u dva navrata uputio pitanja i direktoru Đačkog doma Nedžad Ibrišimović Erminu Zukiću, u skladu sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama (ZOSPI), ali Zukićevi odgovori nikada nisu stigli iako je zakonska obveza javnih ustanova da ih dostave u roku od 15 dana.

Zukića su, između ostalog, pitali kako se javila potreba za stvaranjem potpuno novog radnog mjesta „suradnik sportskih i rekreativnih aktivnosti“ i to na neodređeno, kao i što točno suradnik sportskih aktivnosti radi u Đačkom domu puno radno vrijeme.

Šutnja bivšeg ministra Spahije Kozlića i direktora Đačkog doma Ermina Zukića ostavlja prostor za sumnju te upućuje da je ovo radno mjesto i ustanovljeno upravo za Aidu Kalušić.

Kako je navedeno na stranici ove javne ustanove, “Đački dom Zenica je ustanova od posebnog društvenog značaja u kojoj se obavlja odgoj, obrazovanje, smještaj i ishrana, kulturna djelatnost, tjelesna rekreacija i zadovoljavanje drugih potreba učenika srednjih škola”.

A da segment “tjelesne rekreacije učenika” zvuči vrlo ozbiljno i kompleksno, pobrinulo se upravo županijsko resorno ministarstvo koje je u strukturi radnih zadataka suradnika sportskih aktivnosti navelo organizaciju slobodnog vremena učenika, rad na projektima unapređenja rada doma učenika i uvjeta boravka učenika, programiranje, ostvarivanje i analizu slobodnog vremena učenika i rekreativnih aktivnosti učenika, suradnju s roditeljima, sportskim udruženjima, kolektivima, ustanovama i institucijama nadležnim za sport, izradu profesionalnih i učenicima prilagođenih edukativnih programa rada, i slično.

U suprotnom, moglo bi se postaviti opravdano pitanje što suradnik sportskih aktivnosti radi osam sati svaki radni dan u ustanovi gdje je sport na nivou tjelesne rekreacije, kako je i opisano na stranici Doma.

Trgovina utjecajem i klijentelizam

Na temu zapošljavanja Aide Kalušić, zastupnik u Skupštini ZDŽ Elmin Šabanović pokrenuo je u svibnju prošle godine inicijativu da se izvrši inspekcijski nadzor u Đačkom domu Nedžad Ibrišimović.

Krajem svibnja inspekcija je izvršila nadzor i utvrdila da je zapošljavanje Aide Kalušić “provedeno na osnovu natječaja, uz prethodnu suglasnost Ministarstva, a u skladu s važećim propisima”. Inspekcija se, međutim, nije bavila činjenicom da su upravo ti propisi izmijenjeni neposredno pred njeno zapošljavanje, kao što se nije bavila ni pitanjem opravdanosti otvaranja potpuno novog radnog mjesta unutar Doma.

Povezanost bračnog para Kalušić s direktorom Đačkog doma Erminom Zukićem evidentna je po više osnova.

Arnel Kalušić i Ermin Zukić završili su Fakultet sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu. U ljeto 2013.godine bili su u komisiji za izradu Strategije razvoja sporta na području Zeničko-dobojske županije. U istom mjesecu imenovani su i u Komisiju koja sačinjava prijedlog Programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera za sport, utvrđenog Proračunom općine Zenica za 2013. godinu. Obojica se također navode kao članovi Društva pedagoga fizičke kulture Općine Zenica.

Aida Kalušić je trenerica u Košarkaškom ženskom klubu Čelik BH Telecom, u kojem trenira Zukićeva kćerka.

Zanimljivo je da, iako ovaj klub ima vrlo moćnog sponzora (BH Telecom), redovan je korisnik proračunskih transfera za sport za koje je zaduženo Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport ZDŽ, a u kojem je pomoćnik ministra – Arnel Kalušić. On je prethodno radio u istom ministarstvu, ali kao savjetnik ministra.

Među funkcijama koje Kalušić obavlja svakako je značajno i to da je, kako smo naveli, aktualni član UO Košarkaškog Saveza BiH. Zanimljiva je i činjenica da je pomoćnik ministra u jednom razdoblju bio tim menadžer i član Upravnog odbora Košarkaškog ženskog kluba Čelik. U pojedinim medijima spominje se čak da je Kalušić bio u Upravnom odboru kluba i u prosincu 2022., u vrijeme kada je već bio zaposlenik Ministarstva.

Sredstva iz Kalušićevog ministarstva klubu njegove supruge

Karijera Arnela Kalušića išla je uzlaznom putanjom, kao i proračunsko financiranje KŽK Čelik BH Telecom, koje se zadnjih godina znatno povećavalo. Ilustracije radi, Vlada ZDŽ u kolovozu 2021. godine odobrila je sredstva s “transfera za sport” ovom klubu u iznosu od oko 9.700 KM.

U 2022. godini proračunska davanja za KŽK Čelik znatno su uvećana: u svibnju im je iz proračuna odobreno 11.440 KM, a u listopadu 25.000 KM.

U srpnju prošle godine Vlada ZDŽ je za Ženski košarkaški klub Čelik BH Telecom izdvojila nešto više od 20.000 KM, a novom odlukom iz studenoga klubu je odobreno još 27.000 KM.

U Federaciji BiH od 2013. godine ne postoji organ koji bi utvrđivao sukob interesa. A da politička volja za to ne postoji, jasno je iz mnoštvo primjera.

Viši istraživač i suradnik za pravne poslove u Transparency International BiH Damjan Ožegović podsjeća da je Članom 14. i 15. Zakona o sprječavanju sukoba interesa u organima vlasti FBiH propisano da SIP odlučuje predstavlja li neko stanje, radnja ili postupanje sukob interesa.

“Ali nakon što je izmijenjen zakon na razini države, SIP je postao nenadležan za ove radnje na razini FBiH jer je izmjenama i dopunama zakona predviđena Komisija za utvrđivanje sukoba interesa. Federalni zakon, međutim, nikada poslije nije mijenjan niti je donesen novi, tako da na federalnoj razini nikad nije ustanovljeno tko bi mogao utvrđivati sukob interesa umjesto SIP-a”, kaže Ožegović.

Valter je poslao nekoliko upita Arnelu Kalušiću, između ostalih i o tome smatra li sukobom interesa činjenicu da je zaposlenik Ministarstva koje daje proračunska sredstva KŽK Čelik BH Telecom u kojem je trenerica njegova supruga Aida.

Također su mu postavljena pitanja je li KŽK Čelik BH Telecom imao prioritet kod Ministarstva prilikom bodovanja za proračunske transfere, te je li privatno u prijateljskom odnosu s direktorom Đačkog doma u kojem je zaposlena njegova supruga, Erminom Zukićem.

Ni na jedno pitanje od aktualnog člana Upravnog odbora KS BiH nismo dobili odgovor, piše Valter portal.

Spahija Kozlić Vlada ZDŽ