Plan je bio krajnje jednostavan: Žena opisala iskustvo s majstorima koji su ju potpuno izludili čudnim savjetima

Plan je bio krajnje jednostavan: staviti pločice na terasu.

Po kući i oko kuće radi krupnijih građevinskih radova i radova na preuređenju već su se vrtjeli majstori raznih struka - inženjeri, zidari, fasaderi, limari, kamenari, keramičari..., kojima se posao u nekoj fazi dotiče i radova koje bi trebalo obaviti na terasi. U razgovorima o tome što planiramo s terasom i kako bismo je uredili, od svakog majstora dobili smo vrijedne savjete utemeljene na znanju i iskustvu.

Svi su ti savjeti odlični. Budemo li ih slijedili, imat ćemo superkvalitetno izrađenu terasu koja će "pjevati". Postoji, međutim, samo jedan problem. Ma, problemčić...

Majstor prvi:

- Najprije bi tribalo otuć ovu skalu, da se pod izjednači do klupice, a onda sve izravnat estrihom.

Majstor drugi:

- Otuć skalu? Kako ste to mislili? To možete jedino ištemat, a dođe li ovde štemerica, boga mi ne znan oće li teraca izdržat.

Majstor treći:

- Šta će vam estrih? To je samo komplikacija. Pod triba pokrit samoizravnavajućon smjeson i na to pločice mo'š stavit kako oćeš!

Majstor četvrti:

- Kakva smjesa, samo ćete bacit pare! Triba stavit estrih, dobru izolaciju i ne boj se idućih sto godina. Beton bez izolacije vlagu upija ka spužva, pločice začas odu kvragu, a susidima doli garant će procurit na prvoj kiši.

Majstor peti:

- Ma može to i bez izolacije. Kol'ko je ovo širine, tri metra? Estrih triba stavit sa dva centa pada, uz rub ostavit kanalić da se voda lakše sliva u gurle, i ne triba se bojat.

Majstor šesti:

- Triba dobro očistit i izolirat samo rubove terace, stavit estrih, ali obavezno onaj s vlaknima, pa ti izolacija i ne triba. Ako je estrih dobro stavljen, pločice moš lipit na četri kantuna i u sredinu, a da poslin ne proklimaju i ne popucaju.

Majstor sedmi:

- Lipit pločice samo na kantunima? Moš tako odma iskidat par iljada kuna, šta'š se ić zajebavat i bacat ih na pločice. Lipilo ili po ciloj pločici, ili nemoj ni radit. Ko ne plati kurvu, platit će likara.

Majstor osmi:

- Ne radin bez estriha ni bez izolacije. Može i tako, al onda nema garancije da će posal valjat. Pa vi nađite ko će van to napravit...

I tako, eto, još samo da kupimo pločice. No, i o tome smo, s raznih strana, dobili nekoliko odličnih savjeta. Postoji samo jedan sitan problem... Ma, problemčić.

slobodna dalmacija

Tagovi: savjeti majstori
20.10.2017 u 19:16