MAJSTORI U BiH Dolaze odmah ili imaju liste čekanja, a neki su nervozni jer su ih žene naljutile

U BiH nedostaje molera, bravara, kuhara
Ilustracija

U Bosni i Hercegovini moguće je pronaći majstore doslovno za sve što vas zanima, ako je suditi po brojnim oglasima na internetu, posebno na društvenim mrežama gdje mnogi imaju svoje stranice. No u ovisnosti treba li vam vodoinstalater, stolar, električar, moler, građevinar..., morat ćete pričekati na njihove usluge. 

To čekanje nekada traje nekoliko dana, mjesec, pa čak i nekoliko mjeseci. Bilo kakvi građevinski radovi zapravo su postali prava glavobolja, građani se žale da su skupe usluge, da je skup materijal, a i da su majstori prezauzeti.

Keramičari i moleri u našoj zemlji već imaju svojevrsne "liste čekanja" od po čak nekoliko mjeseci. Nešto manje čeka se kod električara, ali je i njih teško naći, piše Faktor.

Iako kvalitetni majstori u BiH mogu mjesečno inkasirati i više nego liječnici, trend odlaska je neumoljiv. Usprkos rastu cijena usluga na domaćem tržištu, za mnoge je odlazak u inozemstvo još bolja opcija. A oni koji su super snalažljivi rade i u domovini i u inozemstvu.

"U sezoni bude više posla, u zimskom razdoblju je to manje. Zbog toga tijekom sezone 20 do 30 dana netko može čekati na naše usluge, a zimi je to znatno manje. Znatno je kraće. Cijene ne mogu govoriti, to na mjestu dogovaramo ovisno od situacije. Ove zime nema puno posla, ljeti ima", kazao je moler čiji je kontakt pronađen na OLX-u.

Drugi oglas nudi usluge električara, vodoinstalatera, bravara i stolara, a pozivom na ponuđeni broj javio se majstor s diplomom pravnika, koji je kazao da su s njim u timu još dva majstora i svi znaju raditi poslove koje su naveli.

Upitan je koliko dugo njihova mušterija čeka na uslugu električara.

"Ovisi, ako nekome treba zamijeniti sijalicu, a vjerujte ima i takvih poziva, to može isti dan. Oni koji razvode struju neće otići zbog sijalice na adresu, a mi hoćemo", kaže majstor i pravnik koji nije kazao svoje ime.

Objašnjava da svaki zanatlija ne radi sve, konkretnije u "mehaničarskim radionicama rade samo određene poslove, kugle i krajnice recimo, ali neće pregledavati glavu motora".

"Muški frizer radi samo muške frizure, a imate i muškog frizera koji rade i ženske. To je sve individualno. Za neke veće zahvate na teren izlazimo za dan, dva, tri... Sve ovisi. Ne čekaju sigurno 15 dana, ali nekada kada je u našem timu bio i keramičar, čekali su od 7 do 10 dana. Mi radimo popravke stolarske. Ne radimo naprimjer kuhinje čiju narudžbu čekate i po mjesec dana, u najboljem slučaju. Sad sam babi od 80 godina objašnjavao zašto jedan šaraf ne može da dođe na mjesto gdje je ona zamislila. Kažem joj: "Gospođo, evo vam bušilica, hajte to vi napravite, zašto ste mene zvali?" Ako je mladi bračni par nestašan bio noć prije pa polomio krevet, onda ja odem i popravim to. Uglavnom nitko ne čeka dugo na naše usluge", zaključio je majstor koji je otkrio da ga je već ujutro naljutila žena koja se probudila pored njega, a onda raznorazni zahtjevi mušterija.

Na internet stranici "Majstor u kući 24 sata" osim usluga koje nude istaknute su i cijene.

"Cijene naših usluga se definiraju po radnom satu bez obzira na to o kojoj vrsti usluge se radi. Formirane su u ovisnosti od vremenskog razdoblja tražene intervencije. Cijene nisu iste od 8 do 17, od 17 do 20 i od 20 do 8 sati. U večernjem terminu su veće za 30 posto i 100 posto. Prvi radni sat s dolaskom naplaćuju 50 KM plus PDV. Drugi radni sat je 30 KM plus PDV. Cijene vikendom su za 50 posto skuplje u odnosu na redovne u terminu od 8 do 17 sati subotom, a od 17 sati subotom pa do ponedjeljka do 8 sati cijene su skuplje za 100 posto u odnosu na redovne. Važno je napomenuti da se navedene cijene odnose na usluge jednog servisera. Ukoliko je neophodna istovremena intervencija i drugog servisera na istoj lokaciji, ta usluga se naplaćuje dodatnih 50 posto na postojeće cijene. Za intervencije koje zahtijevaju više od pet radnih sati, cijena se dogovora po uvidu posla", istaknuto je na stranici.