Zdravlje bebe ovisi o ponašanju roditelja i kvaliteti njihova života čak i prije začeća

imena, sreća, značenje, djeca rast, dječija imena, imena, Mostar, bebe
Nedavno istraživanje pokazalo je da na zdravlje dijeteta ne utječe samo način života majke za vrijeme trudnoće, nego i prije samog začeća.

"Period prije začeća je kritično razdoblje u kojem zdravlje budućih roditelja, uključujući tjelesnu težinu, metabolizam i prehranu mogu utjecati na razvoj rizika od brojnih kroničnih bolesti kod djeteta.

Na nama je da podignemo svjesnost javnosti o ovom problemu kako bismo prevenirali bolesti budućih naraštaja", poručuje Judith Stephenson, voditeljica studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu The Lancet.

"Poznato je da pušenje i alkohol štete razvoju ploda te se preporučuje budućim roditeljima da prestanu s porocima i prije začeća. Osim toga, treba se i nutricionistički pripremiti za trudnoću. To vrijedi također za oba roditelja. Poboljšanje zdravlja prije začeća važno je za zdravlje buduće bebe", dodaje Stephenson.

"Imamo mnogo dokaza, prikupljenih u istraživanjima na ljudima i na životinjama, koji idu u prilog tvrdnji da nutritivno stanje i zdravlje majke, ali i oca, prije začeća ima bitnu ulogu u razvoju embrija te na buduće zdravlje djeteta", kaže Stephenson.

Ako se roditelji loše hrane i nezdravo žive to može dovesti do povećanog rizika od razvoja kardiometaboličkih bolesti poput hipertenzije, pretilosti, dijabetesa tipa 2 te alergija, tumora i neuroloških problema kod njihovog budućeg djeteta.

"Na sistematskom pregledu liječnik bi nas, osim što pita pušimo li ili pijemo, trebao također pitati planiramo li trudnoću u bližoj budućnosti. Liječnici trebaju biti svjesni važnosti zdrave prehrane i načina života na zdravlje budućeg djeteta", naglašava autortica studije te dodaje da pretilost žene u reproduktivnoj dobi loše utječe na zdravlje njezina budućeg djeteta.

Prema podacima Australskog Instituta za zdravlje i kvalitetu života, prosječna dob prvorotkinja danas je 30,3 godine i povećava se. Osim životnog trenda i karijere koju sve više žena želi ostvariti, djelomičan razlog sve kasnijem majčinstvu je napredak u tehnologiji.

Sve je bolja i skrb o novorođenčadi pa se procjenjuje da će djevojčice rođene između 2013. i 2015. u prosjeku doživjeti dob od 84,5 godina, a dječaci rođeni u tom periodu 80,4 godine.

zivotistil.rtl.hr