Ako je dijete na internetu, ne znači da je sigurno

Facebook, zlostavljanje, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, ludosti, cure, Facebook, Facebook, veza, bivši, dečko, cura, Facebook, Facebook, profil, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, twitter, Facebook, twiter, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, spam, Facebook, Facebook, sigurnost, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, Facebook, silovanje, pedofilija, Hrvatska, Facebook, Facebook, droga, alkohol, tinejdžeri, Facebook, glazbeni servis, Facebook, internet, računala, Facebook, limitator, Facebook, računala, lažni profil, Facebook, Facebook, Facebook, psihopata, Facebook, računala, Facebook, varanje, izlasci, Facebook, Facebook, studenti, Facebook, timeline, Facebook, Facebook, učiteljica, ravnateljica škole, Facebook, igrice, računala, Facebook, Facebook, vijesti, top lista, Facebook, bonton, prijateljstvo, Facebook, društvene mreže, Facebook, twiter, Facebook, rastava, status, parovi, rastava, Facebook, Facebook, zaštita, Facebook, virus, oprez, Facebook, razgov
Uglavnom služe za zabavu i razonodu, međutim, nerijetko dolazi i do zloupotrebe. Meta su najmlađi, od kojih čak oko 90 posto već do šestog razreda ima otvoren profil na nekoj od društvenih mreža.

Nisu bezazleni

Pedofilija, vršnjačko nasilje, izvrgavanje ruglu, nanošenje duševne boli, zloupotreba osobnih podataka i fotografija samo su neke od stvari s kojima se maloljetnici i mladež općenito svakodnevno susreću na društvenim mrežama. Veliki broj djece u nižim razredima osnovne škole ima profile na društvenim mrežama. Iako ih mnogi shvaćaju kao bezazlene, stručnjaci upozoravaju na to da zbog običnog postavljanja fotografija ili komentara često mogu dovesti u opasnost i sebe i druge. Šteta koja može nastati u ionako osjetljivim pubertetskim godinama, kada je psiha daleko od toga da bude formirana i podložna je pritiscima, nemjerljiva je. Posljednjih nekoliko godina s posebnom pozornosti prilazi se temi korištenja društvenih mreža koje su najmlađima itekako dostupne.

Oprez roditelja nužan

Nadležni upozoravaju roditelje da uvijek budu na oprezu jer ako im je dijete na internetu i u susjednoj sobi, ne mora značiti da je na sigurnom mjestu. Vrlo lako preko društvene mreže može biti izloženo velikim opasnostima, isto kao i u stvarnom životu. "Vrlo često mladi nisu ni svjesni da s druge strane vrebaju takozvani predatori, koji koriste lažne naloge i lažno se predstavljaju i pokušavaju prijevarom, obmanom ili na drugi način doći do kompromitirajućih fotografija maloljetnih učenika i onda ih na taj način ucjenjuju da šalju i druge fotografije", rekao je za RTRS Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsku obuku MUP-a Republike Srpske. Sociolozi upozoravaju kako je nemoguće potpuno izopćiti mlade s društvenih mreža, ali da neka kontrola mora postojati. Smatraju kako bi tu oblast što prije trebalo urediti zakonski i predlažu da se odlučno zabrani mlađima od 16, ako ne čak i prije punoljetnosti, samostalno otvaranje naloga na bilo kojoj društvenoj mreži.

Vecernji.ba