FOTO  Mostar: Završen drugi dan međunarodnog festivala u zajednici Nove nade/New Hopes

Mostar, festival

Na mostarskom Trgu Musala oko 12:00 sati građani su zajedno s članovima KUD-a pjevali u glas, a u pjesmi su im se pridružili i glumci POD Teatra Beograd koji su također sudionici festivala. Tako je ovaj performans pod tematskim nazivom Mostar ulični mozaik - zvuci Hercegovine, na najljepši način opravdao svoj naziv.

Festival se potom prebacio u Mepas Mall gdje je od 18:00 do 20:00 sati izvedeno niz performansa Teatra u zajednici uz sudjelovanje građana Mostara. POD Teatar Beograd nastupio je sa svojim ''Pričama za sofrom'' u kojim su kroz zajednički ritual sjedenja i pričanja za sofrom, kroz uključivanje publike, pokušali oživjeti zaboravljenu potrebu za slušanjem i razmijenom priča i iskustava, osobnih, ali i univerzalnih, ljudskih. Mostarski teatar mladih izveo je dvije interaktivne predstave: ''Nijemi krik'' koja se bavi tematikom rodne ravnopravnosti i nasilja nad ženama, te ''Hoću letjeti'', koja se bavi temom obrazovanja.

Završni događaj drugog dana festivala odigrao se u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar gdje je publika od 20:30 do 22:00 sata imala priliku pogledati predstavu ''Tmuša - tako mi srca'', Amaterskog pozorišta Doma kulture Prijepolje iz Srbije, autorice Snežane Gnjidić i redateljice Sunčice Milosavljević.

Trećeg dana festivala, 6.rujna/septembra, Mostar će ponovo biti okupiran teatrom s tematskom porukom Zajednički javni i kulturni prostori Mostara. Program otvara izvedba Mostarskog teatra mladih pod nazivom ''Maslinova grana'', u gradskom parku Zrinjevac u 11:00 sati. Predstava na komičan način prikazuje podjeljenost Mostara, ali i podjelu širom BiH na osnovu religije i nacionalnosti kroz lika mladića koji je došao posaditi maslinu između zaraćenih strana koja je simbol mira, ljubavi i tolerancije.
Od 12:00 svi koji to žele mogu se priključiti Kulturnoj turi koju organizira Agencija lokalne demokracije Mostar pod nazivom ''Spomenici u pokretu''. Polazak je sa Španjolskog trga.

POD Teatar Beograd potom će upriličit Radionicu za djecu u prostorijama Udruge građana ''Sinovi Mahale'' od 17:00 do 19:00 sati, a svi zainteresirani su dobrodošli da sudjeluju u radu festivalske Radionice.

Na kraju trećeg dana festivala, publika će imati priliku pogledati dvije predstave. Predstava pod nazivom ''Stvarnost nije ništa više od himere podvrgnute našoj želi i našoj patnji'' bit će izvedena u Kući Svetozara Ćorovića s početkom u 19:00 sati, a odigrat će je Ascetica Omma Teatar iz Grčke. Drugu predstavu, pod nazivom ''U boljem svijetu'' koju izvodi Progettatre Modena iz Italije, publika može pogledati u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače s početkom u 21:00 sat.

Petodnevni program međunarodnog festivala teatra u zajednici posvećen povijesnoj i kulturnoj naraciji grada Mostara i njegovih građana, povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Glavne teme su: Kultura sjećanja, Mozaik Mostara, Mostar - zajednički javni i kulturni prostori, Moj grad - Grad mladih, Mostar sevdah. Širok raspon kazališnih alata društvene zajednice bit će korišten kako bi animirao lokalne skupine mladih, kulturne i obrazovne ustanove, organizacije civilnog društva, lokalne vlasti...

Glavni partneri u organizaciji programa u Mostaru su lokalna organizacija civilnog društva Agencija lokalne demokratije Mostar (www.ldamostar.org) i Mostarski teatar mladih.

Međunarodni festival teatra u zajednici u Mostaru Nove nade/New Hopes nastao je u okviru projekta Caravan Next "Gradovi koje pokreće umjetnost" koji je sufinanciran je od Europske unije, a čiji je lider Odin Teatret iz Danske.

Ulaz na sve događaje u sklopu festivala je besplatan.