FOTO  Mladi aktivisti Širokog Brijega su nizom aktivnosti obilježili Međunarodni dan mladih.

Široki Brijeg

Inicijativu su donijeli Ujedinjeni Narodi, a cilj obilježavanja je skretanje pozornosti na mlade ljude, te na kulturološke i zakonske okvire njihova djelovanja.
Ove godine mladi aktivisti Širokog Brijega uz ovu šalju i druge poruke, kroz aktivnosti koje su proveli u petak, 12. kolovoza 2016. godine.
Članovi Vijeća mladih grada Širokog Brijega i Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca u BiH Široki Brijeg su proveli četiri polusatne aktivnosti u centru grada te su kroz par sati došli do nekih zanimljivih zaključaka, a uspjeli su namamiti i pokoji osmijeh na lica sugrađanki i sugrađana.

Aktivnosti su bile: snimanje intervjua s prolaznicima o pitanjima vezanih za mlade, širenje pozitivnih poruka i dijeljenje čokoladnih bananica, provođenje ironičnog „istraživana" i pisanje poruka za mlade.

U prvoj aktivnosti su snimani intervjui koji će biti uključeni u video izvještaj o radu Vijeća mladih koji se očekuje početkom školske 2016./17. godine. Pitanja su bila vezana za informiranost o Međunarodnom danu mladih, ASuBiH-u i Vijeću mladih. Pitanja su se također odnosila i na potporu mladim aktivistima i volonterima, a dotaknuta su i pitanja mladih današnjice, životnog standarda u državi i utjecaja tehnologije na mlade. Što se tiče informiranost građani nisu čuli ni za jedno od navedenih u većini slučajeva, aktiviste podržavaju i misle pozitivno o mladima. Također većina misli da mladi mogu mijenjati životni standard uz trud, rad i suradnju s roditeljskom generacijom. Tehnologija je korisna u granicama, kažu građani.
Pozitivne poruke i čokoladne bananice su bile aktivnost koja je donijela nešto više osmjeh nakon teških pitanja. Naime, mlade Širokobriježanke i Širokobriježani su se dosjetili zanimljive ideje te su sugrađanima dijelili pozitivne poruke ispisane na šarenim papirićima, a uz njih su svi dobivali i slatkiše. Ovom aktivnošću su mladi praktično pokazivali kako volonterizam djeluje, davanje drugima i zajednici, bez očekivanja bilo čega zauzvrat. Građani isprva skeptični su uvijek pozdravljali aktiviste sa smiješkom nakon što se uvjere u bezuvjetne znakove pažnje.
Kao što je ranije u članku spomenuto jedna od današnjih aktivnosti bilo je i provođenje „ironičnog" istraživanja o temama koje se često mogu čuti u razgovorima građana. Ovdje možete pročitati rezultate „istraživanja".
„Hvatate" li Pokemone?

• 15% ispitanike „hvata" Pokemone, dok ostali nisu zainteresirani.
Sadite li smilje?
• 20% ispitanika sadi smilje, 70% nema želju saditi smilje, dok 10% nema zemlje.
Pošto su drva ove godine?
• 70% ispitanika nije upoznato s cijenama drva, dok ostali daju odgovore koji variraju od 30 do 80 KM po metru kubičnom.
Bude li ljudi na devetnicama?
• 75% ispitanika tvrdi da na devetnicama ima ljudi, dok 25% govori da je posjećenost slaba.
Jednom riječju, kakva je današnja mladež?
• 40% ispitanika mladima pridaje pozitivne epitete, dok čak 60% ispitanika ima negativno mišljenje o mladima.
Znate li Tonću?
• 65% ispitanika zna tko je Tonća.
Jeste li vidjeli Kolindu?
• 30% ispitanika je vidjelo Predsjednicu Grabar-Kitarović na devetnicama.
Vratio se Mirkec. Što mislite o tome?
• 65% ispitanika je oduševljeno povratkom Mirkeca, a ostali ispitanici nisu zainteresirani.
Lešo ili pečeno?
• 20% ispitanika preferira lešo, 15% ispitanika može uživati jedući oboje, dok 65% ispitanika preferira pečeno.
Gdje točite?
• 30% ispitanika toči na pumpi, 30% na OMW-u (???), a preostalih 40% ne toči.
Koliko vas je kući, radi li iko?
• 20% ispitanika nije odgovorilo na pitanje, 35% izjavljuje da nitko ne radi, dok kod ostalih 45% u prosjeku rade 2 ukućana. Prosjek broja ukućana je 5.
Otkud vi, gdje ste pošli?
• 30% ispitanika je išlo na posao, 10% u trgovinu, dok su ostali krali Bogu dane ili ubijali vrijeme.
Mladi aktivisti ovim „istraživanjem" žele poslati poruku sugrađanima i potaknuti ih na konstruktivno razmišljanje. Okrutna stvarnost je da je društvena uključenost vrlo niska te da je potrebna promjena svijesti i usmjerenosti na bitne teme kod svih generacija. Mladi aktivisti pozivaju sve one koji su voljni doprinijeti pozitivnim društvenim promjenama da ih kontaktiraju preko facebook stranice Vijeća mladih grada Širokog Brijega ili Lokalnog tima ASuBiH-a Široki Brijeg.
Na kraju zaključujemo čestitajući Dan mladih 2016. svim mladima Širokog Brijega kroz pozitivne poruke građana koje su upućene mladima. Izdvajamo neke:
Mladi budite svoji, a roditelje poslušajte.
Učite i trudite se.
Želim vam pameti i blagoslova božjeg.
Nemojte ići brzo u brzi način života.
Uživam u mladosti jer vrijeme je blago.
Da sam opet mlad uživao bih u srednjoj školi.


Lokalni tim ASuBiH-a Široki Brijeg
Vijeće mladih grada Širokog Brijega