FOTO/VIDEO  Ljubičasto tele između Srbije i sna

tele, čačak, Milka
Međutim, ako si ljubičasto tele u Srbiji onda stvari izgledaju malo drugačije. U stvari, ti i dalje živiš svoj uobičajni teleći život, ali neka druga vrsta koja brine o tebi dok ne odrasteš za klaonicu živi potpuno drugačiji život od onog prije.

Odjednom su svi oko tebe, snimaju te, slikaju, maze te, čude se, krevelje, pominju neku Milku za koju ti nikada nisi čuo i još se među sobom došaptavaju da ćeš ti da širiš neku nježnost i gurkaš ljude kao u nekoj reklami, šta god da im je to.

Naslovi u novinama, reportaže na TV-u, snimci na Youtube-u, ponosna vlasnica iz sela kraj Čačka i pitanje što će sa ljubičastim teletom biti. Kao da to već nije očigledno - svako čudo za tri dana.

Dan prvi

Krava otelila ljubičasto tele, oduševljenje, radoznalost, duša mala, svi pričaju samo o tome kao da je svijet stao i samo to tele postoji. Od posebne važnosti je porijeklo majke krave i sjemena kojim je oplođena.

Dan drugi

Ljubičasto mladunče lijepo napreduje, što je slatko, umiljato, mirno... Štala u domaćinstvu obitelji Glavonjić premala da primi sve ljude koje bi da vide neobično mladunče. U ovom trenutku, kao i sa svim poznatim životinjima, počinju tračevi i nagađanja. Najprije, koliko se puta prije toga krava Đurđa telila, pa nam dnevni listoVI navode podatke koji se ne podudaraju, a reč je o brojkama od 7 do 4. Onda počinju nagađanja kako će se tele zvati i svi jadikuju nad činjenicom što je muškog spola, jer da je curica zvala bi se  Milka.

Dan treći

Ljubičasto tele neće završiti u klaonici (uh, nacija je odahnula), "Milka" dolazi po srpsko tele (uzbuna! oteće nam dragocjeno tele, prokleti stranci...), pogledate novine i smirite se jer u stvari predstavnici ove velike kompanije samo dolaze u posjetu čuvenom srpskom sisaru i nose čokolade i prigodne poklone vlasnicima krave i njenog teleta. I, da, zvaće se Milkan.

Među svim ovim vijestima, komentarima, nagađanjima, željama ... jedno je sigurno, a sporadično se provlači samo u nekim "ozbiljnijim" tiskovinama - tele će svoju ljubičasto-sivu boju dlake za nekoliko meseci zamijeniti dlakom boje pšenice, kako tvrde stručnjaci, i postaće jedan sasvim običan bikčić ili volčić (da ne zalazimo u buduću intimu mladog Milkana). A, klaonica koja se nekoliko puta spominje u tekstu, ima izgleda da postane posljednja destinacija koju će (iako je sada to teško zamisliti) posjetiti trodnevna teleća atrakcija.

Ali, to vjerovatno nećemo ni saznati jer će se već sutra oprasiti zeleno prase sa pačjim kljunom, crna mačka pariti sa šimpanzom ili će dva vrana gavrana najaviti smak svjieta.

(trojka.rs/R.Cenić)