Isplata honorara: Prošlo više od četiri mjeseca od snimanja filma, dio statista još na čekanju

film Jasmile Žbanić, statisti, isplate honorara, mostarci, ugovor

Snimanje filma 'Quo Vadis, Aida' Jasmile Žbanić izazvalo je nemire među statistima iz Mostara koji su početkom svibnja odabrani na castingu. Razlog nezadovoljstva među jednim djelom statista su neisplaćeni honorari.

Snimanje je počelo u svibnju 2019. godine, trajalo je dva mjeseca na tri lokacije, u Mostaru, Počitelju i Stocu. Brojka angažiranih statista na snimanju filma nije mala, sudjelovalo je više od tisuću osoba. Iako je snimanje završilo prije više od četri mjeseca dobar dio njih još uvijek nije isplaćen.

Na službenoj Facebook stranici ZONA statisti su još u srpnju objavili kako će biti izvršene isplate, te su početkom kolovoza obavijestili kako su podatci o statistima poslani Agenciji Bilans i kako će oni koji su potpisali ugovor biti ubrzo isplaćeni.

https://www.facebook.com/agencijacasting.statisti/posts/2135495369895577            

Obratili smo se i direktorici Casting i talent agencije Zona, Anili Gajević, koja je izjavila kako oni ne vrše isplatu statista, već produkcijska kuća Deblokada, te da se za više pitanja obratimo njima.

Građani su se osjećali prevareno, te su iz tog razloga kontaktirali redakciju portala Hercegovina.info kako bi objasnili svoj problem. Doznajemo kako je jedan dio statista isplaćen, jedan dio za sada nije ni pozvan na potpisivanje ugovora, a prema izjavama građana dosta ima onih koji su potpisali ugovor, ali još čekaju da im na račun dođe novac.

Čekaju duže nego što je ugovorom dogovoreno

Jedan od statista kazao je kako je sve bilo uredu tijekom snimanja, ali da je ugovor potpisao tek prije dva tjedna. “Agenciju Bilans iz Mostara sam zvao nakon potpisivanja ugovora te su mi rekli kako nije do njih, te kako i oni čekaju uplatu, nakon čega će proslijediti novac na moj račun”- kazao je.

“Ugovor sam potpisala početkom rujna, a od tada ni traga ni glasa o isplati. Zvala sam agenciju Zonu, oni su rekli da zovem agenciju Bilans jer oni nemaju više ništa s filmom. U Bilansu kažu kako  ni oni nemaju ništa s tim, nego Deblokada. Deblokadu sam zvala na službeni broj tri dana, ali nitko se nije javio. Odlučila sam zovnuti gosp. Damira Ibrahimovića koji je šturo rekao kako on nema ništa s tim i da nije njegova stvar što se nitko iz Deblokade ne javlja. Nakon našeg izlaska u medije taj isti Damir ljubazno iznosi svoj stav kako ga možemo nazvati kad god želimo na njegov privatni broj i razgovarati, da nam je na raspolaganju već dva mjeseca”- rekla je Mostarka koja je bila statist.

Turković: “Mi smo posrednici između statista i agencije Deblokada”

Kako nam je objasnio direktor agencije Bilans proces isplate statista je ogroman, jer osim potpisivanja ugovora potrebno provjeriti evidencije statista, odnosno koliko su dana bili na snimanju filma.

“Kod dosta statista smo imali problem s brojem dana provedenih na setu te smo taj problem, zbog pravnih razloga, mi rješavali te utvdili činjenično stanje o broju dana. Kada se potpisnik ugovora složi s brojem dana koje je snimao, prelazi se na potpisivanje ugovora. S time završava naš dio posla.”- rekao je direktor agencije Bilans Zoran Turković.

Objasnio je kako je razlog kašnjenja isplata drugačiji način prikupljanja sredstava kada su u pitanju veliki projekti kao što je ovaj film.

Po njegovoj procjeni isplaćeno je je oko 60% statista, mada isplate novca nisu išle odjednom, već je prvo  isplaćeno oko 200 statista, te se čekalo 15-tak dana da se uplate honorari za još jedan dio njih. 

Oni su angažirali nas da u ime njih, budemo posrednici u potpisu ugovora. Potpisnici u ovom slučaju su statisti i ovlašteno lice, odnosno udruženje Deblokada koji je obveznik koji treba isplatiti plaću, mi kao agencija nemamo ništa sa tim, mi samo vršimo svoje usluge za koje smo angažirani, tako da ne možemo ništa garantirati, u ovoj situaciji mi smo nemoćni. Već imamo ugovore potpisane od strane Deblokade iz Sarajeva, samo čekamo da svi statisti potpišu. To je ozbiljna kuća, tako da smatram da će svi biti isplaćeni” rekao je Turković.

Poslali smo upit oko isplate novaca i produkcijskoj kući Deblokada iz Sarajeva, odgovor za sada nismo dobili.

Maja Ljubić, Hercegovina.info