FOTO  DukaFest: Projekcija 23 filma i promocija knjiga obilježili drugi festivalski dan

duka fest, Banja luka, studentski film

Drugu večer Međunarodnog festivala studentskog filma DukaFest, u petak 22. studenoga, obilježile su projekcije natjecateljskih blokova dokumentarnih i igranih filmova u banjalučkom Gradskom pozorištu Jazavac.

Preciznije, publici je predstavljeno osam dokumentarnih i pet igranih filmova, a članovi ovogodišnjeg žirija, redatelji Vladimir Tagić, Nemanja Ćeranić i Saša Hajduković, kažu da u trenutnom u procesu gledanja filmova pokušavaju pronaći ono što je svježe, drugačije i što odskače od standardnih očekivanja kada se govori o studentskim filmovima.

 "Najbitniji mi je filmski rukopis i to da je film zaokružen. Također ću se voditi i filmskim jezikom i načinom na koji se redatelj izražava. Iako svi imamo različite afinitete, a ima dosta različitih filmova, što socijalno angažiranih, što žanrovskih opredijeljenih, gledat ćemo kakva je redateljska energija, na koji način su riješene određene scene, kakva je priča, je li konzistentna i slično. Sve u svemu, vodit ćemo se svim filmskih aspektima: od montaže, preko kamere i režije, pa sve do samog scenarija" – kazao je Ćeranić.

Nešto ranije istog dana, kao dio revijalnog programa, prikazana je i selekcija od deset animiranih filmova te održana promocija diptiha knjiga "Kritički vodič kroz srpski film, 2000-2017" i "The Best Serbian Films of the 21st Century", autora Đorđa Bajića, Ivana Velisavljevića i Zorana Jankovića.

Riječ je o knjigama u izdanju Filmskog centra Srbije, a Janković je na promociji naveo da je u knjizi obuhvaćeno 226 kritika na filmove koji su snimljeni u razdoblju od 2000. do 2017. godine. Također je kazao da su se tijekom rada na njoj susretali s najrazličitijim problemima, poput onoga da isprva nisu mogli da dobiju precizne podatke o svim filmovima.

Kada je riječ o drugoj knjizi, ona je zapravo popis najboljih srpskih filmova 21. stoljeća u izboru autora, a napisana je na engleskom jeziku, kao vid svojevrsne promocije srpske kinematografije u inozemstvu.

"Predložio sam da nas trojica sačinimo izbor najboljih filmova iz tog razdoblja, da se to onda prevede na engleski jezik i bude izdanje koje će Filmski centar Srbije nositi na festivale kao što su Kan ili Berlin" - istakao je Janković i pojasnio da su odabrali pedesetak najboljih filmova iz spomenutog razdoblja, s tim da su obuhvaćeni i filmovi iz 2018. godine, kako bi knjiga bila što aktualnija.

Trećeg dana DukaFesta, u subotu 22. studenoga, u revijalnom dijelu DukaFesta s početkom u 14 sati biće održana promocija Akademije umjetnosti Univerziteta u Banja Luci za učenike srednjih škola, a zatim će biti prikazan i blok filmova studenata ove akademije.

Nakon toga, u 18 sati počinje drugi natjecateljski blok dokumentarnog filma, a u 20 sati bit će prikazan i treći natjecateljski blok igranog filma.

Organizatori DukaFesta su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banja Luci i Udruženje za poticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka.

DukaFest je nastao u čast nesretno nastradalom kolegi i prijatelju, studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti - Dušku Dukiću Duki. Održava se po sedmi put, i to od 21. do 24. studenoga u Gradskom pozorištu Jazavac u Banjaluci. Ulaz na sve programske sadržaje je besplatan.