Četvrti Mostarski strip vikend: Zabava za veliku i malu raju

mostarski strip, MO-STRIP, strip, dylan dog, edukativno-zabavne radionice

Udruga ljubitelja stripa iz Mostara MO-STRIP već četvrti put organizira manifestaciju Mostarski strip vikend. Tri godine festivala su iza njih, puno se radilo kako bi vikend stripa bio što posjećeniji i kvalitetniji. Doveli su brojna imena iz drugih bosanskohercegovačkih gradova i svijeta strip kulture, te su animirali javnost za strip.

U razgovoru sa predsjednikom MO-STRIP-a Dubravkom Šimićem saznali smo što sve ovogodišnje izdanje nudi. Strip vikend se održava 05. i 06. listopada 2019. godine, u prostorijama Hrvatskog doma hercega Stjepane Kosače.

Svečano otvorenje najavljeno je za subotu u 12 sati uz izložbu radova gostujućih autora, te polaznika radionica.

mostarski strip,MO-STRIP,strip,dylan dog,edukativno-zabavne radionice

 

Tri godine festivala su iza vas, doveli ste brojna imena iz svijeta strip kulture, te ste uspjeli animirati javnost, recite nam od osnutka Kluba Mostrip pa sve do sada, jeste li primjetili veću zainteresiranost publike za stripovima?

Ovogodišnji četvrti po redu mostarski strip vikend je privukao zaista jako veliku pozornost kako u gradu na Neretvi tako i šire. Svake godine smo sve prepoznatljiviji, definitivno smo postali nezaobilazan događaj za sve one koje vole strip. Zainteresiranost je definitivno u porastu zadnjih godina, vjerujemo kako smo i mi barem malo doprinijeli tome.

Ovogodišnji dani stripa su u znaku Dylan Doga, održati će se tribina na ovu temu koju će voditi gosti iz Italije, crtač izdanja Dylana Doga Marco Mastrazzo i Giancarlo Marzano, jedan od autora. Zašto ste odlučili ove godine baš za Dylana Doga?

Iskreno, nije bila neka posebna namjena ovogodišnjeg festivala da bude u znaku Dylan Doga, ali evo upravo ova dva autora koje ste naveli su doprinijela da više pozornosti bude posvećeno ovome strip junaku budući kako će biti organizirane dvije tribine za naše goste koji rade Dylan Doga.

Organizirate radionice za mlade i djecu, kako bi ih upoznali sa stripom. Kako ste zadovoljni odazivom, imate li planova za održavanje radionica kroz cijelu godinu?

Radionice budu organizirane i tijekom godine, naravno u okvirima mogućnosti naših voditelja radionica ove godine smo imali nekoliko održanih u 5 mjesecu, a evo neposredno pred festival u petak biti će organizirana radionica u Američkom kutku za srednjoškolce na temu Star Wars.               

Voditelj je jedan od gostiju ovogodišnjeg festivala Midhat Kapetanović, a u subotu prije otvaranja festivala oko 11 sati biti će radionica za mlađe uzraste. Voditelj te radionice je također naš gost Filip Andronik.

Umjetnik koji je nacrtao maskotu je  Zdravko Cvjetković, animator, ilustrator i karikaturist iz Zenice, kako je došlo do suradnje Zeničanina sa mostarskim entuzijastima?

Budući da zaista ljubitelja stripa i onih koji imaju dodirnih veza sa stripom u BIH nije baš ogroman sa Zdravkom smo se upoznali prije nekoliko godina na festivalima izvan BiH, naravno od početka festivala u Mostaru je standardni naš gost, a budući kako je jedan od vrhunskih autora maskota došli smo na ideju da festival dobije svoju maskotu. Tako je nastao Mostarko, na naše obostrano zadovoljstvo pokazalo se kao pun pogodak.

Zdravko je ove godine prisutan kao jedan od specijalnih gostiju festivala.

mostarski strip,MO-STRIP,strip,dylan dog,edukativno-zabavne radionice

 

Kao šlag na tortu za kraj oba dana posjetitelji će sudjelovati u izvlačenju nagrada, možete nam otkriti o čemu se radi?

Vrlo je jednostavno, kupovinom bilo kojega artikla sa štanda udruge ( majica,postera ,serigrafija )  dobije se broj  koji se kasnije izvlači u nagradnoj tomboli. Nagrade su naravno stripovi, ali oni luksuzni u bogatoj opremi, rekao je Šimić.

Ulaz i posjet Strip vikendu u Kosači je besplatan, a iz Udruge posebice pozivaju one najmlađe za koje su pripremili brojna iznenađenja.