FOTO  13. rođendan Riječkih plesnih večeri

rijeka
Rođendansko slavlje pod motom „Mi se ne damo" započinje u 19 i 30 sati u Bistrou Cres u Rijeci, Trg kralja Tomislava 1, otvaranjem ljetnih večeri i valcerom, i nastavlja se uz dobru zabavu, ples i pjesmu Dua Aledory do kasnih večernjih sati. Uz mnogobrojne goste iz javnog društvenog i političkog života grada Rijeke, očekuje se dolazak i bivših i sadašnjih predstavnika Matice umirovljenika Rijeka pod čijim su se okriljem večeri održavale prvih deset godina ( 2003.-2013.), nakon čega prerastaju u plesne večeri za sve generacije.
Posjetitelje očekuje gratis domjenak, velika rođendanska torta i šampanjac, vrijedni pokloni iznenađenja, izbor i priznanja za najredovitije posjetioce plesnih večeri u sezoni 2015./2016., a cijena ulaznice, posebno za ovu priliku, iznosi simboličnih 5 kn.
Cijelu će proslavu popratiti Aledory TV, Foto Chucha i drugi mediji. Dobrodošli!

13 godina Riječkih plesnih večeri uz Aledory ( 2003. - 2016. )


Riječke plesne večeri od svojih začetaka vezane su isključivo uz glazbu i pjesmu riječkog dua Aledory, te su „Slavuji s Kvarnera" u 13 godina održavanja, uz svaki drugi četvrtak, kao tradicionalni dan održavanja, ostali jedina konstanta i zaštitni znak ove manifestacije. Sve ostalo, prostor održavanja, organizator, pa čak i naziv večeri, bilo je podložno promjenama.


Plesne večeri 2003. - 2013.

Prvih 10 godina, od svibnja 2003. do lipnja 2013. godine, plesne večeri se održavaju u organizaciji i pod pokroviteljstvom ( financijskim i medijskim ) Matice umirovljenika Rijeka i Grada Rijeke, i to pod službenim nazivom Plesne večeri za umirovljenike ( i starije osobe ) grada Rijeke, te su i većinsku populaciju tih zabava činili riječki umirovljenici, čiji se broj po večeri kretao u prosjeku sedamdeset osoba. Od 2003. do 2011. godine mjesto održavanja je popularni riječki restoran Viktorija na Brajdi, koji je, posebice u toplijem dijelu godine, kada se manifestacija događala na terasi restorana, postao omiljena destinacija umirovljenika grada. U sklopu plesnih večeri, redovno se obilježavalo Valentinovo, Dan Žena, Doček Nove godine, Maškarani tanci itd...
Nakon zatvaranja Viktorije u srpnju 2011. godine, plesne se večeri održavaju u Bistrou Cres na glavnom riječkom željezničkom kolodvoru, uz česta gostovanja atraktivnih osoba iz glazbenog i javnog života grada Rijeke. U tom razdoblju, posebice tijekom desete godine održavanja poskupljuje cijena ulaznice, te se javljaju nove ideje otvaranja plesnih večeri svim generacijama, što je između ostalog bila i posljedica sve težeg i neredovitijeg financiranja manifestacije od strane Matice umirovljenika Rijeka.


Plesne večeri 2013. - 2014.

Nakon prvih 10 godina održavanja, u lipnju 2013. događa se nekoliko značajnih promjena; zbog nedostatka sredstava, od organizacije i pokroviteljstva manifestacije odustaje Grad Rijeka, a posljedično i Matica umirovljenika Rijeka, koja je plesne večeri financirala sredstvima grada, te organizaciju na sebe preuzima nekolicina riječkih umirovljenika entuzijasta na čelu sa Davorkom Škrobonja, u suradnji sa duom Aledory i agencijom Adriatik koncert. Plesne večeri sele u reprezentativni prostor velike kongresne dvorane riječkog hotela Neboder, a ljeti i na terasu hotela, te mijenjanju naziv u Riječke plesne večeri, koje su od tada otvorene svima i za sve generacije, a ne više samo za umirovljenike i starije osobe grada. Iako se od tada financiraju isključivo od ulaznica posjetitelja, broj osoba po večeri kretao se u prosjeku oko stotinu, te je to razdoblje najveće posjećenosti plesnih večeri.
Zbog zatvaranja kongresne dvorane u veljači 2014. ( zbog poplave, problema sa grijanjem, otkrivanjem nepravilnosti i zabrane rada od strane porezne uprave ), Riječke plesne večeri ostaju bez svog matičnog prostora, te se održavaju na više lokacija; „Circolo" zajednice Talijana, Brod „Arca Fiumana" u riječkoj luci, Bistro Mornar na riječkoj rivi, Bistro Katarina na riječkim Rastočinama, Motel Lucija u Kostreni, pa čak gostuju i u Restoranu Slatina u Opatiji. U tom je šestomjesečnom razdoblju, prije svega zbog stalnih promjena mjesta održavanja, broj posjetitelja bitno pao, te se kretao u prosjeku četrdeset osoba po večeri, te je u jednom trenutku postala upitna budućnost i daljnja financijska isplativost organizacije plesnih večeri.


Plesne večeri 2014. - do danas

U srpnju 2014., Riječke plesne večeri ponovo nalaze svoj matični prostor u Bistrou Cres. Tu se gotovo godinu dana organiziraju kao tematske večeri, što je opet privuklo veći broj posjetitelja svih generacija, te se u tom razdoblju paralelno održavaju i svake druge nedjelje u Bistrou Katarina, a nekoliko puta godišnje i u restoranu Noštromo u Malinskoj na otoku Krku, gdje je, kao poticaj nikad ostvarenoj ideji redovnog održavanja Riječko-bodulskih plesnih zabava, krajem lipnja 2015. god. proslavljena i 12. obljetnica plesnih večeri.
U organizaciji dua Aledory, uz povremena gostovanja u Bistrou Mornar, u Bistrou Cres održavaju se i danas.

 

Pripremio:
Dorian Škrobonja Aledory