Kakva je budućnost Facebooka

Danas se navršava devet godina od kada je Mark Zuckerberg u pokrenuo The Facebook (poslije preimenovan u Facebook), mrežu namijenjenu studentima Harvarda koja je u kratko vrijeme premašila studentske okvire i postala pravi globalni fenomen i koja danas broji više od milijardu korisnika, a njen je osnivač od sramežljivog mladića postao jedna od najpoznatijih osoba na svijetu čije se bogatstvo mjeri u milijardama dolara.

Zuckerberg je s Facebookom (doslovno) osvojio svijet, njegovom mrežom služe se i djeca i penzioneri, a postala je nezaobilazan poslovni i marketinški alat za male firme i najveće globalne korporacije.

Teško je danas reći kako će Facebook izgledati za pet do deset godina - možda će imati tri ili više milijardi korisnika te ćemo zaista većinu naše komunikacije, internetskih aktivnosti i npr. šopinga obavljati upravo putem Zuckerbergove mreže, ali tko zna, možda će za deset godina Facebook dosaditi ljudima i zamijenit će ga neka druga, zanimljivija i cool mreža.

Tako nešto prošle je godine predvidio analitičar Eric Jackson koji je rekao kako će kroz pet do osam godina Facebook nestati jednako kako je nestao i Yahoo - kompanija će i dalje poslovati i zarađivati, ali će izgubiti sadašnji utjecaj, veliki broj korisnika i većinu trenutno vrijednosti, slično kako je Yahoo s vremenom izgubio važnost u odnosu na Google.