Iritirate li svoje kolege na poslu?

karijera, zanimljivosti, posao, posao, kriza, posao, diskriminacija žena, nezaposlenost, pušenje, posao, posao, karijera, ponašanje, facwbook, chat, posao, karijera, posao, odmor, posao, zavod za zapošljavanje, posao, nezaposlenost, posao, poslodavac, karijera, društvene mreže, ponedjeljak, posao, jet lag, zaposlenje, posao, karijera, navike, godine, vrijeme, jesen, stres, radno mjesto, žene, stres, posao, stres, Uzroci, internet, psihoza, Facebook socijalna mreža, posao, šefovi, navike, društvene mreže, stres, zdravlje, sreća, posao, stres, nova tehnologija, tehnologija, starenje, društvene mreže, mržnja, Facebook fenomen, Facebook, faceboook, facebook status, svg datoteke, računala, cyber kriminalci , posao, natječaj za posao, posao, psihološki pritisak, posao, sreća, Facebook, hakirana stranica, hakiranje, posao, otkaz
Nitko nije savršen. Svatko ima neke svoje manje ili veće mane koje mogu isto tako mogu više ili manje smetati i živcirati vaše kolege s posla.

Kada radite u okruženju u kojem morate surađivati i egzistirati u svakom pogledu s velikim brojem ljudi te mane itekako mogu doći do izražaja i sigurno je da se ne možete ponašati kao da vaše mane nisu vaš problem i da vas nije briga što drugi misle o tome. Kao što svi moramo cijeli život raditi na sebi, svojem znanju, karijeri, tako moramo raditi i na ponašanju i manirima, koji vam u određenim situacijama mogu itekako pomoći.

Zbog toga smo pripremili nekoliko, možda na prvi pogled banalnih savjeta, ali vjerovali ili ne, upravo te naoko male mane mogu postati velike u očima vaših kolega.

1. Ne pričajte glasno na svoj mobitel ili telefona
Vaši kolege zaista ne žele slušati vaše glasne uzvike, povike na mobitel ili telefon. Kada se takvi razgovori ponavljaju svaki dan, bilo da su poslovnog ili privatnog karaktera, vaši razgovori će im ići na živce i uz vas će se osjećati vrlo neugodno.

2. Ne pripisujte sebi zasluge kolega
Ako zaista ne želite da vas kolege mrze do kraja života, nikako nemojte sebi pripisivati zasluge kolega. Ne samo da nije kolegijalno, nego je u najmanju ruku pokvareno. Također, sigurno sljedeći puta nećete moći očekivati pomoć od kolega.

3. Ne dolazite bolesni na posao
Zaista je pohvalno što i bolesni dolazite na posao jer ste savjestan radnik, ali ako sa sobom donesete viruse i klice različitih bakterija, svojim kolegama učinit ćete samo medvjeđu uslugu. Odnosno, nitko vam neće zahvaliti kada prenesete virozu polovici kolega pa nitko neće moći raditi.

4. Intimni život na pladnju
Lijepo je imati dobre kolege, pa čak i prijatelje na poslu, kojima možete reći određene probleme, ali ono što je sigurno, nitko ne želi čuti detalje iz vašeg intimnog života (ako je to slučaj, radi se o pojedincima). Većini kolega će biti neugodno zbog toga pa se držite stare poslovice „šutnja je zlato".

5. Ne pričajte s kolegama o politici i religiji
Da politika i religija...o tome ponekad nije najzgodnije ulaziti u raspravu sa svojim dobrim prijateljima i najbližom rodbinom jer to su teme oko kojih je gotovo nemoguće naći suglasje. Osim toga, vaše kolege možda su osjetljivi zbog tih tema te zbog toga može doći do konflikata, povrijede nečijih osjećaja itd.

6. Ne pričajte kolegama proste šale
Za sve postoji vrijeme i mjesto pa tako i za proste šale i viceve. Možda, ako vam se i omakne kakva šala, nitko vam neće zamjeriti, ali nemojte ponavljati tu grešku često jer nikad ne možete znati kome će vaše šale zasmetati ili će se možda čak uvrijediti na njih.

7. Ne zatrpavajte e-mailove kolega „spamovima"
Svi s vremena na vrijeme volimo dobiti smiješan ili lijepi e-mail, ali isto tako svjedoci smo da ti „spam" e-mailovi mogu biti itekako iritantni. Upravo zbog toga, to ne znači da sve te e-mailove morate slati dalje, svim svojim kolegama jer ste ih vi dobili na isti način. Pretrpavanjem sandučića svojih kolega, samo ćete izazvati njihov gnjev.

8. Ne žvačite glasno žvakaću gumu (ili drugu hranu)
Naravno, nismo u školi i u većini poslovnih okruženja, kada radite svoj dnevni posao, nitko nema ništa protiv žvakaće gume. No suzdržite se mljackanja s otvorenim ustima. Svi znamo koliko to može biti iritantno i nepristojno. Nikako ne idite na sastanke, niti ne razgovarajte sa strankama sa žvakaćom gumom u ustima.

9. Radite svoj posao
Ono što će vaši kolege sigurno znati cijeniti je kvalitetno obavljen posao. Nitko uz svoj posao ne želi raditi i vaš. Upravo zbog vaše savjesnosti i dobro obavljenog posla, vaši kolege će vam vas cijeniti i biti spremni oprostiti neke druge mane.

10. Nemojte ogovarati kolege
Koliko god vam se to činilo teško, pokušajte se suzdržati ogovaranja ili ponižavanja kolega. Možda će vam se to u tom trenutku činiti ispravno ili pak zabavno, ali vaši kolege će vas zbog toga neće niti voljeti niti poštivati.

(vam) / zena.hr