Facebook dobio svoj film!

You don't get 500 million friends without making a few enemies, kaže nam najava filma, sugerirajući da će se raditi o trileru prepunom tenzija i intriga. Radnja filma fokusira se na početke početaka i vrtit će se oko Marka Zuckerberga (glumi ga Jesse Eisenberg), studenta s Harvarda koji je osmislio društvenu stanicu kojoj je namjena bila da se međusobno 'addani' prijatelji druže, dopisuju i razmjenjuju slike u virtualnom svijetu. Ideja koja se u početku činila glupom, danas vrijedi preko 15 milijardi dolara, a Zuckerberg se u dobi od 23 godine našao na Forbesovoj listi najbogatijih Amerikanaca i time postao najmlađom osobom koja je ikada dopjela među prvih 400 na istoj listi.

Na početku trilera vrte se dobro nam poznate slike s kojima se svakodnevno susrećemo na Facebooku dok u pozadini svira pjesma Creep grupe Radiohead, da bi stvari eskalirale u nastavku kada priča postane puno više od ideje rođene u studentskoj sobici - brojke postaju sve veće i veće, od 22 000 posjeta u dva sata do tužbe vrijedne 600 milijuna dolara koju vam je uputio najbolji frend.

Redateljsku palicu preuzeo je redatelj kultnih filmova kao što su Klub boraca i Sedam, David Fincher, a ulogu kreatora Napstera, mreže za online razmjenu glazbe, dobio je Justin Timberlake.

Trailer:'The Social Network'


Ipak, u stvaranju filma nisu sudjelovali 'stvarni' protagonisti svih ovih događaja, već je film baziran na knjizi Bena Mezricha - The Accidental Billionaires:The Founding of Facebook, A Tale of Sex, Money, Genius and Betrayal. Ime ovog autra na prvi pogled vjerojatno vam ne znači ništa, no radi se o tipu koji voli dugačke i bomastične naslove i čija je prethodna knjiga ekranizirana u film 21 - Raspad Las Vegasa s Kevinom Spaceyjem u ulozi genijalnog profesora matematike koji je šačicu svojih studenata naučio kako na koljena baciti golemo i prebogato carstvo Las Vegasa.

Izgleda da pohlepe, opsesije, nepredvidljivosti i seksa neće nedostajati ni u 'filmu o Fejsu' koji u kina dolazi u listopadu. Iako ima 500 milijuna registriranih korisnika, pitanje je hoće li The Social Network postati profitabilan blockbuster.

Autor: anela / neon.hr