Doznajte kako nas varaju prodavači obuće

Iako proizvođač, recimo, izvorno jamči da je cipela nepropusna na našoj deklaraciji navodi se primjer da je cipela za "zimsko i hladno vrijeme".

Još je veći paradoks kada postavljenu čizmu za skijanje kategoriziraju kao "čizmu za suho vrijeme", što se čak može vidjeti na etiketama proizvođača sportske odjeće i obuće, na što su ukazali čitatelji Potrošača.

U Ministarstvu trgovine potvrđuju da se i dalje najveći broj pritužbi potrošača (oko 20 posto od ukupnog broja prijava) odnosi na obuću, i to naročito sportsku.

"Primijetno je i povećanje broja pritužbi kupaca na to što je obuću proizvođač deklarirao kao vodootpornu, dok je netko drugi (uvoznik, trgovac) robu deklarirao na drugi način (na primjer kao obuću za suho vrijeme)", kaže Vesna Novaković, načelnik odjela za zaštitu potrošača.

Ako proizvođač jamči da je obuća vodonepropustna, uvoznik ne bi trebalo da tvrdi drugačije, osobito ako je to u cilju izbjegavanja odgovornosti u slučaju reklamacija.

Postoje dvije kategorije takve obuće: vodootporna (proizvođačka oznaka WATERRESISTANT) i obuća od vodoodbojnog materijala (proizvođačka oznaka WATERPROOF).

Osnovna razlika je u tome što vodootporna obuća mora jamčiti dug (neograničen) boravak u vlažnim uvjetima, dok obuća od vododbojnih materijala može popustiti nakon izvjesnog vremena imajući u vidu ostale čimbenike njezine izrade.

(B92)