Deset trikova koji će vam omogućiti da odete ranije s posla

Tipični radni dan od osam sati uglavnom podrazumijeva obavljanje telefonskih razgovora, odgovaranje na e-mailove, sastanke, izvješća i tako u nedogled. Sasvim dovoljno da vas izbaci iz takta, naravno, ako to dopustite. Međutim, korištenjem odgovarajućih metoda koje preporuča PC World ne mora vam se pomaknuti niti jedna dlaka na glavi, a i pridržavajući ih se, možete krenuti s posla kad je to predviđeno ili čak ranije. Većinu šefova zapravo nije ni briga na koji način ćete odraditi svoj posao, sve dok je posao obavljen piše dnevno.hr.

1. Usavršite se u pravljenju liste prioriteta

Sastavljajući listu onoga što morate napraviti, a da to nije tek puko lijepljenje žutih papirića na ekran računala, možete uštedjeti puno vremena i osigurati da nešto ne propustite obaviti. Možete se poslužiti i nekim kompjuterskim programom koji će vas voditi kroz vaše zadatke, a na listu uvijek možete nadodati nove obveze. Postoje i drugi oblici organiziranja na webu ili to možete obaviti putem e-maila ili iPhona.

2. Pobrinite se da ste uvijek dostupni za telefonske pozive

Pretpostavimo da vas zove klijent dok ste na na pauzi za ručak. Ostavio je poruku na sekretarici, ali vi ju ne provjerite sve do kasnog poslijepodneva. Ispostavi se da je izbila kriza koju samo vi možete riješiti za što će vam biti potrebni sati. Možda vas je klijent mogao kontaktirati na vaš mobilni uređaj, ali suočimo se s činjenicom, vaša je odgovornost da budete dostupni tijekom radnog vremena.

3. Automatizirajte učestale radnje u korištenju e-mailova

Minuta koja uštedite u obavljanju posla znači minutu ranijeg odlaska kući. Kako bi uštedjeli mnogo takvih koristite programe koji će organizirati vaše rukovođenje e-mailovima. Primjerice, oni mogu automatizirati najčešće radnje vezane za vaš način korištenja elektronske pošte; odgovaranje ili brisanje e-mail poruka, otvaranje nove poruke ili premještanje posebnih poruka u za predviđene foldere.

4. Nastojite se što više zaštiti od stalnih prekidanja

Gotovo je nemoguće završiti zadatak na vrijeme ako vas kolega stalno zapitkuje ili želi podijeliti najnovije tračeve uz šalicu kave i to svakih pola sata. Bilo bi najbolje svima jasno dati do znanja da radite na važnom projektu i da vam je jako bitno biti neometan, naravno, ako imate mogućnost, možete to objaviti na 'online statusu'. Možete i nabaviti slušalice preko kojih ne morate nužno slušati glazbu, sama gesta ostavit će dojam da trebate trenutak privatnosti.

5. Koristite E-mail umjesto telefonskih poziva

Spremni ste za odlazak kući osim što morate kontaktirati klijenta radi objašnjenja na zajedničkom projektu. Možete nazvati klijenta, ali što ako je 'beskrajni govornik', a vi ste prepristojni da ga 'otpilite'? Zato su ljudi izmislili e-mail. Ako trebate odgovor na jednostavno pitanje, odolite potrebi da podignete telefonsku slušalicu.

6. Ustupite mjesto 'instant' porukama nad e-mailom

E-mail može biti brži od telefonskog poziva, ali je sporiji od trenutačnih izmjenjivanja poruka. Recimo da bez tog objašnjenja za zajednički projekt ne možete napustiti ured. Tko zna kada će klijent pročitati mail i biti u mogućnosti odgovoriti na njega? Međutim ako imate njegovu IM adresu, možete s s njim dopisivati i odgovor dobiti jednako brzo kao da ste u istoj prostoriji. U tu svrhu možete koristiti ICQ, MSN pa čak i Facebook.

7. Koristite pisanje tekstualnih poruka umjesto 'instant poruka'

Trenutačno dopisivanje je izvrsno za brzu povratnu informaciju, ali što ako je vaš klijent na sastanku i nema pristup IM-u? Možete jednostavno poslati tekstualnu poruku, ali samo ako za to imate odobrenje vašeg nadređenog. Nemojte je zalijepiti za e-mail, jer bi ga klijent mogao ignorirati dok sastanak ne završi. Tekstualna poruka ima predznak hitnosti, tako da će vrlo vjerojatno biti pročitana.

8. Spasite se od beskrajnih sastanaka

Sastanci koji završavaju na vrijeme rijetka su pojava u poslovnom svijetu. Kako možete izbjeći minute koje se kotrljaju u nedogled... jednostavno, odglumite lažni telefonski poziv ili recite prijetelju kojemu vjerujete da vas nazove u 'prigodno' vrijeme.

9. Pobrinite se da vas put do doma ne uspori

Kakve koristi imate od napuštanja posla ranije ako zapnete u prometu? Umjesto da vas radijsko izvješće o krkljancu zatekne na križanju na kojem upravo gubite živce, pobrinite se da na vrijeme saznate o mogućim prometnim čepovima.

10. Završite posao kod kuće

Svoje prijenosno računalo možete ponijeti sa sobom bilo gdje. Današnja tehnologija omogućuje da možete zapravo raditi iz parka ispred vašeg ureda ili kojeg god vam dragog mjesta.

preuzeto: dnevno.hr