Deset najlakših načina da dobijete posao

02.09.2010

Dosta vam je silnih prijava za posao i intervjua? Želite pravu ponudu za posao? Pročitajte što savjetuju stručnjaci, kako se izdvojiti od drugih, ostaviti pozitivan dojam na poslodavca i doći do cilja - novog posla.

Tjednik Lider prenosi savjete stručnjaka poznatog portala Careerbuilder.com.

1. "Budite savršen kandidat za posao na papiru
Vaš životopis mora sadržavati ključne riječi i postignuća koja su relevantna za određeni posao", kaže Catherine Jewell, autorica knjige Novi životopis nova karijera: Dobijte posao koji želite sa vještinama i iskustvom koje već posjedujete. Pregledajte pažljivo natječaj, te odbacite standardni životopis koji uvijek šaljete i napišite jedan koji je skrojen baš za poziciju za koju se prijavljujete.

2. Održavajte svoje reference aktualnima
Pošaljite brzi e-mail ljudima koji vam daju preporuke i obavijestite ih o poziciji za koju se prijavljujete. Objasnite im koje su specifične vještine i znanja koja se traže za taj posao, kako bi vas mogli podržati na odgovarajući način, kaže Harvey Mackay, autor knjige Upotrijebite svoju glavu da bi dobili posao: Tajne traženja posla koje vam nitko drugi neće reći.

3. Napravite domaću zadaću
Julie Rulis, headhunter u Western Unionu, preporučuje da "istražite poslodavca". Ne samo da treba pregledati web stranicu kompanije i njena financijska izvješća, već ju trebate pretražiti preko Googlea. Upotrijebite Facebook i Twitter na kojima možete saznati dodatne informacije.

4. Budite dosljedni u višestrukim intervjuima
"Prvi razlog zašto tvrtke održavaju više intervjua je da se osiguraju da kandidati predstavljaju konzistentnu i uvjerljivu sliku sebe različitim članovima tima", kaže Mackay. Dok se pitanja na intervjuima mogu i ne moraju razlikovati mnogo, svakako budite točni u predstavljanju svoje prošlosti.

5. Postavljajte pozitivna, inteligentna pitanja
Mackay savjetuje da uvijek treba biti spreman na postavljanje pitanja, dva ili tri koja pokazuju da ste proučili tvrtku i da razmišljate o ključnim pitanjima koja su bitna za tvrtku.

6. Prevedite vašu prošlost u budući uspjeh
Pokažite svoje mogućnosti. Ukomponirajte prave primjere iz vaše radne prošlosti u intervju i kvantificirajte proizvodnju gdje god je to moguće (npr. prodaja se povećala za 10 posto nakon što je moj tim primijenio...).

7. Budite specifični kada govorite o doprinosu koji možete napraviti baš u trenutku razgovora
Prije nego što saznate iznos plaće ili brzinu kojom možete napredovati, potrudite se dokazati svoju vrijednost. Koncentrirajte se na poziciju za koju konkurirate i na to zašto ste baš vi kandidat koji je najprikladniji za posao.

8. Budite simpatični
Započnite intervju na pravi način i dođite na vrijeme. Nasmiješite se ljudima koje sretnete, probajte se opustiti tijekom intervjua i pokažite da ste zabavna osoba koja se lako uklapa.

9. Zatražite posao
Uklonite svaku sumnju koju poslodavac ima o vašem entuzijazmu. Jewell predlaže da završite intervju riječima, "Uistinu bi htio doprinjeti ovoj kompaniji te se nadam da ćete me izabrati".

10. Ostvarite naknadni kontakt
Nemojte sjediti i misliti da će poslodavac zvati ako bude zainteresiran. Rulis kaže da je važno izraziti zahvalnost za pruženu priliku i pokazati uzbuđenost. To bi vas moglo činiti drugačijima od konkurencije.

lider.hr

Tagovi: posao

loading...