Odvratite kradljivce od vašeg ljubimca, nemojte i vi biti dio statistike

Znate li da iskusni kradljivci vozila otvaraju za prosječno samo šest sekundi a većinu automobila otvaraju bez fizičkih ili vidljivih oštećenja. Kao što je poznato, najviše se kradu luksuzna vozila VW grupe, zatim slijede BMW i Mercedes, iako je sve više krađa jeftinijih vozila. Ipak, u takvim slučajevima je riječ o pojedinačnim i amaterskim krađama. Takvim krađama se većinom lako uđe u trag a od njih se i može zaštiti, za razliku od organizirane krađe koja je doslovno uvijek korak ispred tehnologije i zakona.

Vozila se najčešće kradu tijekom noći, i to u dane vikenda a nagli porast bilježi se tradicionalno za vrijeme praznika, blagdana i godišnjih odmora.

Ukradena vozila rijetko kad ostaju u istim državama, ona se u kratkom roku s već unaprijed pripremljenim krivotvorenim dokumentima i promijenjenim tablicama odvoze na druga tržišta, najčešće balkanskih zemalja.

Ukoliko imate automobil koji kotira visoko na listi ukradenih automobila dobro je imati zaštitu protiv krađe, ali i znati neke od mjera koje provalnicima i kradljivcima 'kvare' posao. Po statistikama MUP-a, u BiH se najviše kradu vozila marke Volkswagen, Audi, BMW i Mercedes, dok se u susjednoj Hrvatskoj najviše krade Volkswagen, a potom Škoda, Audi, BMW i Renault.

Evo i nekih riješenja:

Uvijek izvucite ključ za paljenje automobila, te ga zaključajte čak i ako ga napuštate na kratko vrijeme.

Nikada ne ostavljajte ključeve i osobne dokumente u automobilu. Kad izvučete kontaktni ključ, okrečite upravljač dok se ne zaključa jer je to jedna od mjera osiguranja koja će usporiti provalnika.

Ako primijetite da vam je oštećena brava, odmah kontaktirajte policiju, jer je vjerojatno netko već po njoj prčkao i priprema automobil za krađu.

Ako ste u mogućnosti uvijek ostavljajte auto u garaži ili na nekom ograđenom i čuvanom mjestu. Ako nemate garažu automobil parkirajte na osvijetljenome i prometnome mjestu. Bolje je parkirati ulicu dalje na svijetlu, nego pod prozorom u mraku.

Nikada ne ostavljajte stvari na vidljivim mjestima u automobilu već ih zaključajte u prtljažnik jer prazan automobil odbija provalnike.

Ne ostavljajte ključ od automobila nepoznatom majstoru ili peraču automobila, može u vrlo kratkom vremenu napraviti kopiju vašeg ključa.

Blokada mjenjača je jedno od najdjelotvornijih rješenja. To je čelični sklop kojim se zaglavljuje ručica mjenjača, a najdjelotvorniji je ako se pri zaključavanju mjenjač stavi u hod unazad.

Auto alarmi nisu nikakva novost, ali se sve manje nade polaže u njihovu učinkovitost jer se na zvuk alarma malo tko osvrće, a iskusni lopovi mogu ga onesposobiti za nekoliko sekundi.

Ako već ugrađujete alarm, birajte provjerene tvrtke i po mogućnosti s ultrazvučnim mehanizmom za registriranje pokreta u unutrašnjosti.

Šipka na upravljaču jedno je od jeftinijih rješenja ali ne i najboljih jer će odvratiti od krađe samo amatere.

GPS lokator neće spriječiti krađu ali omogućava lociranje vozila nakon krađe. Oni jeftiniji su loše izrade i profesionalci ih vrlo lako mogu onesposobiti

Blokada upravljača s dodatnom električnom blokadom paljenja mora se izdvojiti do nekoliko tisuća kuna, ali to se definitivno isplati jer je riječ o jednoj od pouzdanijih zaštita

Skriveni prekidač koji sprečava paljenje motora jer prekida strujni krug, jeftino je i učinkovito rješenje ali potrebno ga je dobro sakriti u automobilu kako ga lopov ne bi pronašao. Ako vam ukradu čep od spremnika ili bravu od vrata, a otvara ih kontaktni ključ, odmah izmijenite kontaktnu bravu. Lopovi na taj način kopiraju ključeve.