Mostarka najmlađa instruktorica vožnje u BiH: 'Žene su bolji vozači'

mostarka
...za saobraćaj i komunikacije počela raditi kao instruktorica vožnje. Sa svojih 25 godina, Minela je najmlađa instruktorica vožnje u BiH. S velikom ljubavlju i posvećenošću, već godinu dana radi ovaj posao, a može se pohvaliti time da je postala samostalna instruktorica, piše Faktor.

Zarađuje za život od posla koji voli i za koji je školovana. No to nije sve, ova mlada Mostarka otišla je i korak dalje, već ima i agenciju za prijevoz putnika. Sve je postigla svojim trudom i zalaganjem.

Ljubav od malih nogu

Za ovaj posao se odlučila jer su joj vožnja i automobili uvijek bili velika ljubav.

- Vožnja je moj veliki užitak, način da razbistrim misli i odmorim se od svakodnevnih obveza. Odluka da postanem instruktor došla je mojom željom da radim posao koji volim. Smatram da je zanimanje u takvoj kombinaciji čovjeku uvijek izazov i da ga neprestano motivira da daje od sebe ono najbolje - kazala je Minela za Faktor.

U svom poslu upoznaje mnogo ljudi različitih ličnosti, mnogo početnika za volanom koji u nju gledaju kao učitelja i pomagača, osobu čiji je zadatak olakšati im prve korake u automobilu.

- Pomoći nekome da savlada tu prepreku, da se oslobodi straha od volana, opusti se i doživi vožnju kao rutinsku i osnovnu potrebu modernog života, za mene je najveći izazov - ističe ona.

Činjenica da je najmlađa instruktorica u BiH joj godi, i dobro se nosi s tim izazovom, te do sada nije imala loših iskustava, jer kako kaže, nastoji raditi u opuštenoj atmosferi.

- Svi su sretni kad su jedinstveni u nečemu. Do sada nisam nailazila na neke predrasude prema meni kao djevojci, instruktorici, a bila sam spremna na to na samom početku. Moj odnos s kolegama je za poželjeti, cijenim ih i poštujem te puno učim od njih. Oni su me uveli u posao i sa mnom svakodnevno dijele svoja iskustva. To nema cijenu. Kandidati su priča za sebe. Svatko od njih je posebna ličnost, svi zahtjevaju drugačiji pristup - ističe Minela.

Na njenim satovima nema mjesta depresiji i tome sličnim stvarima.

- Prvi susreti s vožnjom sa sobom uglavnom nose strah i nelagodu, a ja nastojim na svaki način svoje kandidate udaljiti od toga. Dovoljno je razmišljati o pravilima prometa, uputama instruktora... svaki dodatni stres im je suvišan. Ne smijemo zaboraviti da smo svi nekad bili početnici - naglašava Minela.

'Žene su bolji vozači'

Odlika dobrog instruktora je biti strpljiv i pažljiv. Za svoj posao kaže da nije težak, ali ga smatra jako odgovornim.

- Učite nekoga snalaženje u prometu, što ne znači samo puku praktičnu primjenu naučenih pravila vec i prometnu kulturu, toleranciju i profesionalizam. Živimo brz život, krećemo se i vozimo u moru dobrih ali i manje dobrih, čak i neopreznih vozača.Trudim se maksimalno ispunjavati svoju odgovornost te se nadam da ce moji kandidati biti od ovih prvih - naglašava Minela.

Vječno pitanje je ko su bolji vozači - žene ili muškarci? To je tema o kojoj se iznova raspravlja čim se ukaže prilika za to. Nismo odoljeli a da ne čujemo i Minelin komentar. Minela smatra da su žene bolji vozači.

- Ne kažem to jer sam i sama žena već na osnovu mog iskustva kao vozača u prometu i instruktora. Žene su pažljivije, tolerantnije, vjernije su pravilima i disciplini, rjeđe pribjegnu prekršaju i sve rade po propisu. Muškarci jesu okretniji, ali ono što mi je presudno... psuju puno više od žena. Često su nestrpljivi pa znaju otvoriti prozor i dovikivati svakakve stvari, a nerijetko i izaći iz auta da se raspravljaju ako je manji problem u pitanju. Žene to uglavnom ne rade - govori Minela.

Pomaže siromašnim i bolesnim

Ova mlada Mostarka ako nije za volanom, pomaže siromašnim i bolesnim. Član je udruženja "Zajedno za naš grad", uduženja koje se bori svim silama da odgovori na sve potrebe građana u nevolji.

- To su stvari na koje sam najslabija i teško da mogu pričati o tome. Iskustava je mnogo... puno je tu dirljivih momenata, teških priča i situacija, ali svakako uz dobru volju i malo pomoći jedni drugima možemo uljepšati i olakšati ne tako vedru svakodnevnicu. Osjećaj korisnosti koji lično ja imam na kraju dana ne može se riječima opisati - naglašava Minela. Nismo odoljeli a da je ne upitamo kako se snalazi u kuhinji, na što je priznala da i nije neka kuharica.

- Snalazim se u brzim i jednostavnim receptima, pizza, palačinke i piletina idu mi od ruke, ali pokušaj lazanja bio mi je epska katastrofa. Trudim se naučiti ponešto koliko mi slobodno vrijeme dopusti. Kakogod, radije degustiram nego što spremam, posebno kolače - uz osmijeh odgovara Mostarka.

Faktor.ba

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.