VIDEO  Mostarka za 4 mjeseca izgubila 30 kilograma: "Ne mršajte radi haljine, već zbog zdravlja"

Hercegovački britki humor pomogao joj je da se izbori sa viškom kilograma. Za četiri mjeseca smršavila je 30 kilograma.

Amara Stupac Mostarka koja svojim šaljivim videima nasmijava regiju za Novi dan na N1 govorila je o procesu mršanja, šta joj je u tome pomoglo te kakve savjete ima za sve one koji se bore s viškom kilograma. Poručila je da ne treba smršavit zbog haljine već zbog zdravlja.

Iako je najbitnije odlučiti se za mršanje, Amara savjetuje svima da budu sami sa sobom u glavi načisto da to žele i vjeruju u to.

“Jer ‘glava mrša i glava gubi kilograme’. Ipak nam je zdravlje najbitnije u svemu tome i to nam treba biti poticaj i onda kada se mrša radi zdravlja tada sve ide dobrim putem. I svaka žena sebe treba voljeti onakvu kakva jeste, da se prihvati jer samo to je može voditi naprijed u bilo kojoj odluci”, navela je naša sugovornica.

Kako kaže, ona je Mostarka koja je odrasla na japraku i drugoj jačoj hrani tako da je odmah znala da se njena dijeta neće moći zasnivati na jelovnicima koji se mjere gramima, a poslije ta ista hrana zalijeva vodom.

“Ja sam jednostavno znala da to tako neće ići, možda bih izdržala jedan tjedan. Ja sam jednostavno samo smanjila porcije. Ako je želudac kao šaka znamo da ne može mnogo stati u njega. Nisam se odrekla slatkiša, ali tjestenine jesam, treba to izbaciti kao i sokove, alkohole obavezno. Kava isključivo crna, ali rijetka. I treba izbaciti iz ishrane pohovano, prženo i dinstano. Ja sam izbacila ulje, a hranu kuham u nekoj mesnoj vodi jer i ona ima masnoće i ne treba dodavati ulja”, pojasnila je Amara.

Za četiri mjeseca je uspjela smršaviti 30 kilograma, a ukupno u cjelokupnom procesu između 45 i 50 kilograma.

“Prvih mjeseci kilaža veoma brzo spada i mislim da je tih 15 kilograma voda koja se nakuplja jer slana hrana traži vodu. Međutim, ne treba se zavaravati jer tih 15 kilograma nije masno tkivo i ne treba stati jer tek tada kreće napor i pravo mršanje. Vrlo je važno da budete aktivni i da se bavite sportom. Ja sam, naprimjer, zahvaljujući brzom hodu smršala veliki broj kilograma jer se nisam usuđivala trčati s obzirom na to da sam imala preko 100 kg. Tada bih uništila koljena”, dodala je.

Kaže da treba biti oprezan i znati kada je bitno da čovjek stane sa mršanjem.

“Tu je najbitnija psiha. Jer ja znam da svima bude drago kada smršaju pa onda nikada nisu zadovoljni i žele samo više. Čovjek sam sebi mora odrediti zbog čega mrša. Ako je to zbog haljine, to onda ide u propast, a ako je radi zdravlja, onda treba odrediti što je to za njega normalna kilaža. To stvarno trebaju odrediti stručne osobe i da se zna koliko neko ima masnih naslaga i koliko treba smršaviti”, navela je Amara.

Amari je, osim zdravog razuma i svjesnosti da je gojazna, pomogao i njen vedri duh te humor kojim i dalje plijeni na društvenim mrežama snimajući šaljivi i samim time zabavne videe.

“Šaliti se ne znamo zato što se šalimo na jedan pogrdan način gdje ‘pljujemo’ sami sebe. To onda nije šala već vrijeđanje. Šala treba biti neka vrsta ismijavanja životnog stila, nekih neprimjerenih stavova. Ja se nisam šalila pričajući viceve, jer ljude zasmijava prirodnost i istina i vidite dokle smo došli zbog tih modernizama. Sada naprimjer ženama dajem jedan vid motivacije da im pokažem da ne trebaju silni novci i specijalni jelovnici, da mogu smršaviti i s manje para”, zaključila je ova vedra Mostarka.