ZAIGRALI SE SA "ŠVABAMA" Elektroprivreda BiH mora platiti 14 milijuna maraka odštete Strabagu

Bakir Izetbegović

Prema još neslužbenim informacijama Eektroprivreda BiH je izgubila spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Brusselesu. Tako bi austrijskoj tvrtki Strabag pripala odšteta od oko 7 milijuna eura po osnovu raskida ugovora za izgradnju HE Vranduk. SDA vlada i uprava EP BiH, naravno, odgovornost neće priznati.

Jedno je sigurno – Bosna i Hercegovina samo gubi novac kada ugovori poslove s autrijskom tvrtkom Strabag. Prvi takav slučaj bio je prilikom izgradnje mosta preko rijeke Save kod Svilaja. Ministarstvo prometa i komunikacija BiH nije na vrijeme osiguralo prateće dozvole, odnosno uvela Strabag na gradilište. Strabag odmah reagira tužbom, država BiH je morala platiti oko 2,5 milijuna maraka odštete, a Hrvatska oko milijun. Istragu o odgovornosti bivših ministara Rude Vidovića i Damira Hadžića za nastalu štetu po državu vodilo je Tužiteljstvo BiH, no epiloga nema.

Teško da će biti istražena i odgovornost Vlade FBiH, resornog ministra te čelnika Elektroprivrede BiH za isplatu odštete Strabagu. Elektroprivreda se svojevremeno pohvalila kako je sud u Beču preusdio da Strabag mora platiti oko 10,5  milijuna maraka odštete, Međunarodni arbitražni sud u Brusselesu dosudio je suprotno. Strabag je inače u ovom procesu tražio 40 milijuna eura, a Elektroprivreda BiH 30 milijuna eura odštete.

Žurnal je od početka projekta odnosno zaključenja ugovora sa Strabagom ukazivao da u ovom poslu mnogo toga „ne štima“. Troškovi su u startu bili prekoračeni, Strabag je tražio dodatnih 13 milijuna pored ugovorenih 127 milijuna maraka. Građevinske dozvole nije bilo kao ni projekta, a Strabag je nastojao da projektnu dokumentaciju prilagođava tijeku izgradnje.

Polovinom iste godine Strabag je zatražio raskid ugovora, uslijedili su sudski sporovi s navedenim rezultatima. Strabag je inače tvrtka poznata po brojnim sudskim sporovima nakon zaključenja ugovora, ne samo u BiH. Negativna iskustva imale su i Hrvatska i Crna Gora. Jedan od suvlasnika Strabaga, s 25% dionica je ruski oligarh Oleg Deripaska.

Deripaska je u odličnim relacijama s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Ministarstvo financija SAD je pored još nekoliko ruskih tajkuna i Deripasku stavilo na listu osoba koje su pod sankcijama ove države. Deripaska je bio pod istragom za pranje novca, prijetnje, nezakonito prisluškivanje vladinog dužnosnika te sudjelovanje u iznudi i reketiranju.

Deripaska je tako tužio Crnu Goru zbog bankrota tamošnjeg Aluminijskog kombinata kojeg je privatizirao, ali je taj gotovo milijardu vrijedan spor izgubio.

Donekle uspješnije bile su tužbe Strabaga u Hrvatskoj, poput one protiv 5 gradova u Hrvatskoj koji su morali platiti 3,5 milijuna eura za izgubljenu dobit zbog raskida ugovora za gradnju regionalnog odlagališta otpada. Zbog Strabagovih tužbi dugo je i bila odložena izgradnja Pelješkog mosta.

No, Bosna i Hercegovina ništa nije naučila ni na ovim primjerima, niti u slučaju izgradnje mosta na Svilaju. Stvarni problem jest što je projekt izgradnje HE Vranduk obustavljen, a upravo aktuelna situacija sa električnom energijom kada je SDA uprava Elektroprivrede BiH i vlada federalnog premijera Fadila Novalića sve to namjerila naplatiti od firmi i posredno građana-potrošaća, pokazuje da su gubici znatno veći od puke isplate odštete Štrabagu.

„Krećemo danas s velikom investicijom HE Vranduk, sljedeće godine s velikim termoblokovima, s izgradnjom dionica autoputa, brzih cesta. Mislim da će se BiH iduće godine pretvoriti u jedno veliko gradište”, rekao je u rujnu 2016. prilikom službenog otvaranja gradilišta HE Vranduk predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Pet godina kasnije, sva ta obećanja, kao i obično, tek su puko „slovo na papiru“.