ZABRINUTOST ZBOG RATA Ponovno porasle cijene nafte

Nafta
DPA

Cijene nafte porasle su prema 108 dolara budući da je zabrinutost za opskrbu zbog ruske invazije na Ukrajinu i zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu prevagnula nad najavom prodaje milijuna barela iz rezervi.

Bidenova najava je obuzdala cijene

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila za 3.19 dolara viša u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 107.58 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 3.46 dolara višoj cijeni, od 102.73 dolara.

Cijene je u prošlom tjednu obuzdala najava američkog predsjednika Joea Bidena da će na tržište tijekom šest mjeseci plasirati milijun barela dnevno iz strateških rezervi, a na sličan potez obavezale su se i članice Međunarodne energetske agencije (IEA).

Pozornost je opet usmjerena na sankcije Rusiji

Na početku tjedna pozornost se ponovno preusmjerila na sankcije Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu i razgovore u EU o zabrani uvoza ruskih energenata. Zabrinutost za opskrbu podupirala je cijene i prije ruske invazije na Ukrajinu, a sankcije su kupce i prijevoznike navele da zaobilaze naftu iz Rusije.

"Hoće li oslobađanje barela iz strateških rezervi nadoknaditi manjak koji su izazvale sankcije i averzija kupaca prema ruskoj nafti? Jednom riječju - ne", rekao je analitičar PVM-a Stephen Brennock.

"Zahvaljujući otpuštanju ogromnih milijun barela dnevno u razdoblju od šest mjeseci samo u SAD-u tržište vjerojatno više neće biti akutno manjkavo opskrbljeno u drugom i trećem tromjesečju", napisao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Primirje u Jemenu donijelo je kakvo-takvo olakšanje

Potporu cijenama pružila je i pauza u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, koji bi omogućio ukidanje sankcija na iransku naftu. Iran je za zastoj okrivio SAD.

Kakvo-takvo olakšanje donijelo je primirje u Jemenu, koje bi moglo ublažiti prijetnje opskrbi s Bliskog istoka. Ujedinjeni narodi isposlovali su prvo primirje između Saudijske Arabije i Hutija u sedam godina sukoba. Saudijska naftna postrojenja opetovano su bila na udaru Hutija, podsjeća Reuters.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u petak stajao 104.90 dolara, što znači da je pojeftinio za 2.84 dolara u odnosu na prethodni radni dan.