ZA VOLANOM OSTAJU SAMO UMIROVLJENICI Više od 5.500 profesionalnih vozača napustilo BiH

Vozač autobusa
Ilustracija

U protekle tri do četiri godine više od 5.500 profesionalnih vozača napustilo je BiH, a s uvođenjem jedinstvenih digitalnih vozačkih dozvola taj broj će rasti, što će otežati ionako teško poslovanje. Ovo je rekao predsjednik Udruženja za unutarnji i međunarodni transport Republike Srpske Nikola Grbić.

Grbić je rekao da je do sada zabilježen masovni odljev vozača s vozačkim dozvolama Srbije, koje su dio jedinstvenog digitalnog sustava, u zemlje EU.

On je naveo da se vozači odlučuju na odlazak iz BiH zbog općeg stanja, ali i brojnih poteškoća prilikom obavljanja posla, poput velikih gužvi i zadržavanja na graničnim prijelazima.

''BiH već nedostaje vozača, dovoljno je da pogledate javni gradski prijevoz u kojem autobuse voze umirovljenici'', rekao je Grbić za RTRS.

Grbić je rekao da na američkom tržištu vlada velika potražnja za profesionalnim vozačima kojima je dnevnica i do 360 dolara, dodajući da je i zemljama EU potrebno oko 50.000 vozača.

Podsjećamo, namjera Europske komisije je da sve članice EU uvedu jedinstvenu digitalnu vozačku dozvolu. Ovaj prijedlog stiže u okviru paketa zakona o prometnoj sigurnosti, a uvođenje prve digitalne vozačke dozvole na svijetu olakšat će priznavanje dozvola između država članica EU, te pojednostavljenje procedura prilikom zamjene ili produženja ovog osobnog dokumenta.