VSTV "Podrška sucu Branku Periću"; POTPREDSJEDNICA VSTV-a "Jasno i glasno, ja se ne slažem"

Simeunović Lagumdžija
Avaz

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH (VSTV) oglasilo se povodom napada na suca Suda BiH Branka Perića, ujedno i predsjedavajućeg sudskog vijeća u predmetu “Zijad Mutap i drugi”, koji su uslijedili nakon donošenja prvostupanjske presude u tom predmetu.

"Perić je, vjerujemo, profesionalno, u smislu i duhu funkcije koju obnaša, zajedno s još dvoje kolega sudaca, donio prvostupanjsku presudu u navedenom predmetu. U ovom kontekstu, široku javnost podsjećamo da suci mogu donositi odluke isključivo na temelju dokaza koji su im predočeni, a da svaka pretpostavka na sudu mora biti potkrepljenja nedvosmislenim dokazima, jer je to suština prava i pravne države.

Ujedno, želimo istaknuti da smo, na temelju informacija koje smo imali priliku čuti putem medija, uvjereni da su tužitelji Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u okviru svoje nadležnosti, imali najbolje namjere u navedenom predmetu, zato pozivamo na suzdržanost i prilikom eventualnog kritiziranja njihovog rada", navode iz VSTV-a.

"Nažalost, i u konkretnom slučaju svjedočili smo brutalnim, krajnje neodmjerenim riječima upućenim kako pravosuđu na razini BiH tako i suci Periću. Zato ih pozivamo na političku zrelost koja se ogleda u poštovanju institucija sustava i njihovih odluka onda kada one nisu politički ili generalno popularne, ali zasigurno jesu zasnovane na zakonu i Ustavu naše zemlje. Javnost ima pravo na konstruktivnu kritiku, međutim neuravnotežene kritike koje upućuju političari mogu dodatno i nepotrebno ugroziti povjerenje javnosti u pravosuđe ili poticati nepoštivanje sudskih odluka i demokratske podjele vlasti", dodali su.

Zbog svega navedenog, podsjetili su kako su suci nezavisni u postupanju i donošenju odluka, te sude i presuđuju na osnovu Ustava i zakona.

"Oni su slobodni u zastupanju svog shvaćanja, utvrđivanju činjenica i primjeni prava i dužni su svoja pravna shvaćanja i utvrđeno činjenično stanje objasniti isključivo u obrazloženju odluke. Ishode sudskih postupaka suci ne mogu i ne smiju prilagođavati očekivanjima i shvaćanjima zakonodavne i izvršne vlasti. Štoviše, u konkretnom slučaju, očekivanjima dijela medija i građana naše zemlje.

Sudske odluke, za razliku od političkih, ne smiju i ne mogu biti popularne. One su utemeljene na Ustavu i zakonima i garantiraju jednako pravo svakog građanina na pravično suđenje kao temeljnog postulata pravne države", zaključeno je.

Nakon priopćenja VTSV  Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTV-a, za Avaz je rekla kako se ne slaže s istim.

"To priopćenje smo dobili mailom, i ja kao i svi uposleni, iako sam ja potpredsjednica VSTV-a. Dobili smo od press-službe priopćenje da se izjasnimo slažemo li se s takvim priopćenjem, i ja da vam kažem, jasno i glasno, ja se ne slažem! Ja sam samo vidjela ojađeni svijet ispred zgrade Suda BiH, ljude koji plaču, koji su ogorčeni", kazala je Simeunović za "Avaz". 

Nasilno je prekinut njegov život, mladića nema

Kakva god da je odluka, kaže Simeunović, postoji drugostupanjski postupak.

"Ali ljudi imaju pravo biti nezadovoljni, taj slučaj nije riješen! Ne znamo mi više tko je kriv, ovaj ili onaj, i koja služba i gdje je pogriješila, ali činjenica je da država nije uradila ono što je trebala uraditi, da nađe ubojicu ili onog tko nije uspio da ga nađe. Zato ovo današnje priopćenje VSTV-a je priopćenje koje nije moje i nisam sigurna da su se svi članovi Vijeća složili s tim. Ja reagiram, ima sigurno i drugih kolega koji se ne slažu s takvim priopćenjem, ističe Simeunović.

Kaže da je činjenica da nepravda u slučaju "Dženan Memić" postoji.

"Nasilno je prekinut njegov život, mladića nema. To se nije otkrilo, a za to pravosuđe mora preuzeti odgovornost, kao i policijske agencije. Država je u kompletu s pravosuđem i agencijama za provođenje zakona negdje pogriješila", podcrtala je potpredsjednica VSTV-a.

Rekao im je "ne gubite nadu", mislim što to znači?

Na kraju je komentirala i ponašanje suca Branka Perića.

"Ne može se onako sudac obraćati strankama, da ne kažem da i on ima odgovornost. Vidjela sam obraćanje suca strankama, ne mogu sad reći je li se on njima izvinjava. Rekao im je "ne gubite nadu", mislim što to znači? Što će, hodati okolo i kopati? To je strašno", zaključila je Biljana Simeunović, potpredsjednica VSTV-a.