VRIJEDAN ULOV U JADRANU Kod Herceg Novog uhvaćen morski pas koji je došao iz Italije

jadransko more,crna gora,herceg-novi,morski pas
Institut za biologiju mora Kotor

Zahvaljujući ribarima iz Herceg Novog, Institut za biologiju mora iz Kotora došao je do novih vrijednih podataka za proučavanje načina života rijetke vrste morskih pasa koji žive u Jadranu - pješčanog morskog psa.

"Uloga ribara u očuvanju i istraživanju hrskavičavih riba (morskih pasa i raža) je nezamjenjiva. Zahvaljujući njima uspjeli smo zabilježiti ponovni ulov morskog psa pješčanika (Carcharhinus plumbeus), koji je označen", priopćili su iz Zavoda, napominjući da je riječ o jedinki pješčanog morskog psa koji je prethodno obilježen u blizini Venecije, a ponovno je uhvaćen u Herceg Novom.

jadransko more,crna gora,herceg-novi,morski pas

Udaljenost između dvije lokacije iznosi 326 nautičkih milja, odnosno nešto više od 600 kilometara, što je izuzetno velika udaljenost s obzirom da je jedinka manja od jednog metra, priopćili su iz Zavoda.

Zahvalili su se ribarima iz luke Chioggia u Italiji i Herceg Novog koji su omogućili prvo označavanje morskog psa, a zatim prijavili ponovni ulov iste jedinke, pišu Vijesti.me.

Zahvaljujući ribarima koji su u akvatoriju oko ušća Bojane ulovili nekoliko primjeraka ove rijetke vrste morskog psa, u rujnu prošle godine Institut za biologiju mora iz Kotora službeno je potvrdio postojanje pješčanog morskog psa i u ovim vodama.

Institut za biologiju mora Sveučilišta Crne Gore potvrdio je prisutnost ukupno 44 vrste morskih pasa i raža.