Vlada HNŽ ni danas nije usvojila korona zakon

Vlada HNŽ
Vlada HNŽ

Na današnjoj, 121. sjednici Vlada Hercegovačko-neretvanske županije je, pri utvrđivanju Nacrta Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom (COVID-19) i potpori gospodarstvu na području HNŽ, zadužila međuresorno povjerenstvo da razmotri i danas iznesene primjedbe poradi utvrđivanja Prijedloga Zakona i njegova upućivanja u žurni skupštinski postupak, priopćili su iz Vlade HNŽ.

Istaknuto je kako Zakon predviđa niz konkretnih i kvalitetnih rješenja kojima će biti subvencionirani osobni dohodci, održavana poticajna politika u strateškim gospodarskim granama – poljoprivreda, vodoprivreda, turizam, poduzetništvo, cestogradnja i dr., čime se otvara prostor za oporavak i sprječava daljnji gubitak radnih mjesta, uz očuvanje demografske slike HNŽ.

Također, Zakonom se sustavno obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije. U prvom redu, riječ je o potpori zadržavanja radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada. Naime, preuzet će se subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime se izravno rasterećuju jedinice lokalne samouprave od toga iznimnog financijskog izazova, ali se istovremeno od njih očekuje da, kroz projekte i programe na svojoj razini, daju maksimalan doprinos normaliziranju ukupnog stanja u Županiji, priopćili su iz Vlade HNŽ.

Zakonom je otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete. Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi) kao poticaj gospodarstvu i povećanju konkurentnosti na tržištu.

Također, Zakon definira i proračunske i izvanproračunske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNŽ. Predviđeno je i ustrojavanje stabilizacijskog fonda, s posebnim podračunom, a pravo na subvencioniranje moći će ostvariti poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada. Vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost, stoji u priopćenju Vlade HNŽ.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.