VLADA HNŽ Na snazi zabrana štrajka; SINDIKAT Vlada još jednom obmanjuje javnost

Zdravstvo štrajk
hercegovina.info

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) danas poslijepodne izdala je priopćenje u kojem tvrdi kako je Županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije obavijestilo kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11.2.2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29.12.2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak.

"S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14.12.2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije", priopćili su iz Vlade.

Ubrzo nakon priopćenja Vlade stigla je reakcija Nezavisnog sindikata SKB. Kažu kako Vlada pogrešno tumači rješenje Županijskog suda i obmanjuje.

"Vlada HNŽ još jednom obmanjuje javnost uvjeravajući da je sud zabranio provedbu štrajka. Kao što se može vidjeti iz skeniranog Rješenja Županijskog suda u Mostaru broj: 58 0Rs 225213 21 Rsž od 11.2.2021. godine, vidljivo je da je Županijski sud uvažio žalbu Vlade HNŽ i predmet vratio na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da je nejasno što Vlada HNŽ-a zahtjeva, odnosno da imaju oprečne stavove u svom prijedlogu. Obzirom da Vlada HNŽ pogrešno tumači rješenje Županijskog suda u Mostaru, prijedloga Vlade HNŽ-a koji je sam po sebi oprečan, kako navodi Županijski sud u Mostaru, istima ukazujemo da je na Zapisniku sa rasprave privremena mjera stavljena izvan snage i da se ovdje odlučivalo o mjeri osiguranja.

Obzirom da ne postoji odluka o mjeri osiguranja kojom se zabranjuje štrajk odnosno da postoji Odluka u drugom predmetu da je mjera osiguranja-zabrane štrajka neosnovana, još jednom predlažemo Vladi HNŽ-a da prvo pročita Odluke suda".

PS. "Možda da Vlada HNŽ još jednom zatraži mišljenje federalnog ministra", priopćili su iz Sindikata.

Podsjetimo kako je danas održan sastanak Vlade i sindikata zdravstva nakon kojeg su sindikalisti bili nezadovljni te rekli kako je jedino što se dogovorilo je novi sastanak.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.