SASTANAK II Totalno razočarenje sindikalista zdravstva

Vlada hnž zdravstvo sastanak
hercegovina.info

Ni drugi sastanak pregovarača Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva nije urodio plodom. Stajališta su i dalje dijametralno suprotna, a čelnici sindikata su sa sastanka izašli razočarani.

“Zaista sam razočaran sastankom. Nikakva ponuda Vlade nije dana sindikatu, nego su samo ostali pri svome braneći ono što su nam već ponudili, takozvani postotak, vadeći se na situaciju covid i slično. Uistinu, jedno veliko razočarenje, pogotovo nakon današnjeg sastanka. Očekivali smo da će danas ponuditi nešto konkretno, da će imati suosjećanja prema zdravstvenim radnicima, međutim ništa se nije dogodilo i ne krijem razočaranje ispred pregovaračkog tima”, kazao je Ivica Anić, predsjednik Nezavisnog sindikata SKB-a. Član pregovaračkog tima zdravstva, i predsjednik sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u Dalibor Vuković kazao je da je stekao dojam da nisu došli na pregovore, nego na razgovore, a da su predstavnici Vlade samo ponovili ono što su prošli put rekli.

“Vidjeli smo da nema nikakva pomaka, pa su se i neki članovi Vlade složili da su ovo razgovori, a ne pregovori. Pregovori su kada jedna strana ponudi više ili manje. Da su ponudili manje imali bi bar neku ponudu, niti su ponudili više niti manje, nego su ostali braneći onaj prijedlog što smo i ranije imali”, kazao je Vuković. Jedino što je dogovoreno jeste termin narednog sastanka – idući četvrtak, kao i da se trebaju sastati ekonomisti timova da se utvrdi koliko čije povećanje u praksi znači, jer su različita tumačenja. 

Sindikalisti su kazali da je Vladina ponuda diskriminirajuća, te da će, ukoliko dogovora ni u četvrtak ne bude nastaviti generalni štrajk u borbi za svoja prava.

Podsjetimo, Vladino povećanje u postotcima bi na primjeru jedne čistačice značilo povećanje plaće za 25 maraka dvije godine za redom. Traženje sindikata, povećanje koeficijenta na primjeru jedne čistačice u bolnici ili domu zdravlja značilo bi povećanje od 340 maraka, odnosno 170 maraka dvije godine za redom. To bi u praksi značilo povećanje koeficijenta 0,50, 0.50,  odnosno izjednačavanje s kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatologije što traži sindikat, a što Vlada neće ni da čuje.