Zračni napadi nisu učinkoviti, dugo smo se spremali za njih

isil
SAD- su započele sa zračnim napadima na položaje ISIL-a u Siriji, no neki pripadnici terorističke organizacije koji su napustili svoje položaje i vratili se u zemlje iz kojih su došli smatraju kako su ti napadi u najboljem slučaju trivijalni ako ne i potpuno neučinkoviti.

"Spremali smo se na napade neko vrijeme, znamo da su naši položaji poznati SAD-u jer smo svjesni da nas promatraju putem satelita, pa smo uspostavili zamjenske lokacije, sakrili opremu u civilna područja ili ispod zemlje", rekao je bivši pripadnik ISIL-a, Abu Talha, u intervjuu za tv kuću CNN.

Ismijao je napade na crpilišta nafte u Siriji kao i SAD-om predvođenu koaliciju.

"Imamo i druge izvore prihoda osim nafte. Naše financije neće se zaustaviti uništenjem nekoliko naftnih postrojenja", rekao je 28 godišnji militant putem Skype veze i dodao "Mislili su da znaju sve, no hvala Bogu, ne znaju, a uz Božju volju pobijedit ćemo nevjernike."

Čak i ako koalicijski napadi uspore ISIL, oni nisu dovoljni da zaustave ISIL da izgradi utvrdu na području Iraka i Sirije.

"Pogode nas u nekim dijelovima, no mi uznapredujemo u drugima, ako nas potisnu u Iraku, mi ćemo napredovati u Siriji. Ti napadi nas ne mogu zaustaviti, niti oslabjeti potporu koju imamo, a ne mogu zaustaviti niti naše borce", rekao je Abu Talha.

Abu Talha je pseudonim koji koristi otkad se vratio u svoju zemlju, a od napuštanja ISIL-a živi u konstantnom strahu od odmazde bivših suboraca.

Abu Omar, također jedan od ljudi koji su napustili redove ISIL-a, rekao je za CNN kako se ISIL uvelike oslanja na strane borce, najviše zapadnjake.

"Francuzi su najgori od svih, mnogo gori od nas samih, došli su tamo tek nedavno, no ponašaju se kao da su dio kalifata oduvijek", rekao je.

Abu Omar je inicijalno zatvarao oči pred zvjerstvima grupe, uvjeravajući se kako će se stvari vremenom smiriti, no na kraju je brutalnost stvarnosti postala previše za njega te je iskoristio prvu priliku za bijeg i vraćanje obitelji koju je napustio kako bi se priključio borbama.Iako, kako kaže, još uvijek sanja o stvaranju Islamske države na tom području, progoni ga ono što je vidio.

"Osvjedočio sam ubojstvu sedamdeset godišnjeg šeika, to se ne može nastaviti tako. Borbama se priključuje mnogo djece od 14 i 15 godina, možda kad me čuju počnu razmišljati o tome što rade", rekao je Abu Omar.

Nusra Front: "Dovest ćemo rat u srce vaših domova"

Vođa sirijskog al - Nusra Fronta, Abu Mohamad al-Golani, rekao je u audio poruci objavljenoj na internetu, kako zračni napadi neće poraziti militante i upozorio je da bi moglo doći do osvetničkih napada u zapadnim zemljama. Upozorio je i europske i američke građane da se odreknu vladinih napada ako ne žele biti pošteđeni ratnog djelovanja.

"Muslimani neće mirno promatrati dok se njihove sinove ubija. Vaše vođe neće biti jedini koji će platiti cijenu, već vi. Donijet ćemo bitku u srce vaših domova. Protiv ovog rata možete se zaštititi tako da se suprotstavite odlukama vaših vladara i zaustavite ih da vas uvuku u ratnu nesreću", rečeno je u poruci.

Islamska država i Nusra Front imaju zajednički svjetonazor, no okrenuli su se jedni protiv drugih u borbi za prevlast i teritorij te se u zadnjih godinu dana nalaze na suprotstavljenim stranama. Nusra Front sada se nalazi pod pritiskom iz vlastitih redova kako bi se pomirili s ISIL-om i započeli zajedničku borbu protiv "križarskih napada" na njihovu zemlju.

U zračnim napadima, vjeruje se, smrtno je stradao Mohsin al-Fadhli, vođa terorističke organizacije Khorasan, blisko povezane sa al-Qaedom i Nusra Frontom.

Iako nije direktno spomenuo Fadhlijevu pogibelj, Golani jest rekao kako su u napadima poginuli borci "Čiji gubitak će se osjetiti tijekom cijeloga rata." Što je jasan signal da je grupa doživjela ozbiljniji udarac.

Pozvao je i sirijske pobunjenike da ne iskorištavaju zračne napade kako bi udarili ISIL, čak i ako su u prošlosti bili u sukobu s ISIL-om.

"Ne dozvolite da vas nepravda koju je izazvao ISIL otjera u ruke zapada i njihovog saveza koji je stvoren kako bi okončao džihad", rekao je Golani u svojoj poruci.

Pozvao je i muslimane Sunite iz Libanona da napuste vojsku predvođenu Šiitima i Hezbolah koji je slao svoje borce na stranu predsjednika Assada.