FOTO  Započela Šesta sjednica MMOa o zaštiti prava hrvatske manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj

Hrvatska zemlja, Srbija, hrvatske manjine u Srbiji
...manjine u Republici Srbiji i srpske manjine u Republici Hrvatskoj, u srijedu 22. listopada 2014. godine, u Zagrebu, u Državnoj rezidenciji u Visokoj, započela je Šesta sjednica međuvladinog Mješovitog odbora (MMO) između dviju zemalja.

Međuvladin Mješoviti odbor osnovan je temeljem Sporazuma između Republike Hrvatske i Republike Srbije o zaštiti prava manjina s ciljem praćenja provedbe Sporazuma.

Članovi izaslanstava su imenovani od vlada Republike Hrvatske i Republike Srbije. Čine ih predstavnici resornih ministarstava (kultura, pravosuđe, obrazovanje, unutarnji poslovi, uprava i dr.)

Hrvatsko izaslanstvo predvodi Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske koja je u svom uvodnom obraćanju pozdravila održavanje ove sjednice „Uspješnom provedbom preporuka koje su stavljene pred nas i naše vlade, a samim tim i podizanjem razine manjinskih prava, svakako pridonosimo cjelokupnom razvoju i stabilnosti naših država - Republike Hrvatske i Republike Srbije". Predstojnica Krstičević je podsjetila da je, prije deset godina, potpisani Sporazum o zaštiti manjina dobar temelj za rješavanje otvorenih pitanja u vezi zaštite manjinskih prava u obje zemlje.

Zoran Mašić, državni tajnik u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvitka te supredsjedatelj srpske strane MMO-a izrazio je zadovoljstvo nastavkom razgovora o unapređenju međunacionalnih odnosa. „Republika Srbija pokazala je riješenost da svim manjinskim zajednicama, posebice hrvatskoj manjini u Srbiji, osigura sva zakonska i ustavna prava. Nadam se da ćemo u konstruktivnoj raspravi doći do optimalnih rješenja za otvorena pitanja koja koče daljnji napredak u promicanju zaštite naših nacionalnih manjina".

Prvog dana sjednice, članovi MMO-a analizirali su provedbu usvojenih preporuka s prethodnih zasjedanja te su aktualizirali pitanja od vitalnog nacionalnog interesa za obje manjine.

MMO nastavlja s radom sutra. Sjednica će biti održana u Vrhovinama (Društveni dom, Gornje Vrhovine bb) gdje će supredsjedatelji MMO-a u 13.30 sati dati izjave vezano uz rad i zaključke MMO-a.