Vlasnik srušenog zrakoplova bivši političar iz Venecuele

zrakoplovna nesreća

Zrakoplov bolivijske kompanija LAMIA, koji se u ponedjeljak navečer zabio u planinu, prevozio je igrače Chapecoensea u Medellin, gdje su u srijedu trebali igrati prvu utakmicu finala Južnoameričkog kupa protiv Atletico Nacionala.

U padu zrakoplova poginula je 71 osoba, a šest ih je preživjelo. Među preživjelima su i tri nogometaša Chapecoensea.

Ta nesreća šokirala je ljubitelje nogometa, igrače i klubove širom svijeta, prenosi Reuters.

Prije samo nekoliko tjedana ta kompanija prevezla je argentinsku nogometnu reprezentaciju u Brazil, a ranije i reprezentaciju Venecuele u Kolumbiju.

- Nastojimo doći sebi, ali ova nas je tragedija pogodila. Imamo iza sebe puno letova. Zrakoplov je bio potpuno operativan, s normalnim parametrima i odgovarajućim inspekcijama - kazao je umirovljeni general ratnog zrakoplovstva Gustavo Vargas.

Prema riječima kopilota drugog zrakoplova u tom području, pilot LAMIA-e javio je da mu nestaje goriva i da mora hitno sletjeti.

Zrakoplov s nogometnom ekipom i novinarima bio je jedini ispravan od tri zrakoplova koje taj zrakoplovni prijevoznik posjeduje. Radi se o zrakoplovu BA2 146 proizvođača BAE Systems Plc i u vlasništvu je Ricarda Albacetea.

Ekipa je komercijalnim zrakoplovom doputovala iz Brazila u Santa Cruz, gdje ih je čekao spomenuti čarter.

Albacete je kompaniju LAMIA osnovao 2010. u Venecueli, ali joj nikad nije izdana dozvola za letove, tvrdi Ured za civilno zrakoplovstvo Venecuele, ne pojasnivši razlog uskraćivanja dozvole.

Albacete je nakon toga tri zrakoplova iznajmio zasebnoj kompaniji LAMIA Bolivia. Bolivijska civilno zrakoplovstvo izdala je kompaniji dozvolu u siječnju 2016. godine.

Kompanija je vlasništvo Miguela Quiroge, pilota unesrećenog zrakoplova koji je poginuo, i Marca Roche, bivšeg kapetana u oružanim snagama.