PAD ZRAKOPLOVA KOD DRNIŠA Pronađeno tijelo trećeg člana posade

Pad zrakoplova kod Drniša
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Pronađeno je tijelo trećeg člana posade mađarskog helikoptera, objavio je MORH.

“Tijelo preminulog pripadnika Ratnog zrakoplovstva Mađarske pronađeno je u četvrtak 22. lipnja 2023. u popodnevnim satima. U padu helikoptera smrtno su stradala tri člana posade.

Ministarstvo obrane još jednom izražava najdublje izraze sućuti obiteljima, kolegama i prijateljima poginulih pripadnika mađarskih oružanih snaga”, objavio je MORH.

Podsjetimo, jučer se vojni helikopter srušio u kanjonu Čikole, u blizini NP Krka. Ministar obrane RH Mario Banožić u srijedu je na konferenciji za medije kazao da bi istraga uskoro trebala početi. Robert Hranj, načelnik Glavnog stožera, rekao je da će se hrvatskim istražiteljima pridružiti i mađarski.

U tijeku istraga, došli mađarski istražitelji

Kada i kako će se olupina vaditi još nema informacija. Sve su službe i danas na mjestu pada mađarskog vojnog helikoptera, a o uzrocima nesreće se još uvijek ne može govoriti.

U tijeku je istraga koja će pokazati kako se dogodila nesreća, a provodit će se u skladu s NATO standardima. Hrvatskim istražiteljima priključit će se i mađarski.

Helikopter zapeo za zipline?

U medijima se spominje kao moguća prepreka zipline u kanjonu, no uređaj koji prati sve parametre leta još uvijek nije pronađen, navodi HRT i dodaje da se područje pretražuje i dronovima, prenosi Index.

"Tu smo s dronovima i pretražujemo teren. Tražimo krhotine pa ćemo dojaviti MORH-u ako pronađemo još neke dijelove helikoptera. Dosta je nepristupačan teren", izjavio je Mislav Čupić iz šibenskog HGSS-a.

Mađarski helikopter Griffon koji je bio na obuci u Međunarodnom središtu za obuku specijalnih zračnih snaga (MSAP TC) u vojarni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u Zemuniku srušio se u srijedu oko 12 sati u blizini Drniša, kod Pakovog Sela, na povratku sa zadaće na matični aerodrom.